Putin: Rusi ujedinjeni kao nikada pre

Izvor:
Beta-AP, Foto: Printscreen Sputnjik

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je ruski narod “ujedinjen kao nikada pre”.

On je to izjavio na onlajn sastanku Šangajske organizacije za saradnju.

To je njegovo prvo pojavljivanje na nekom multilateralnom samitu od oružane pobune grupe Vagner.

Organizaciju su osnovale Rusija i Kina da bi se suprotstavile zapadnim savezima, piše AP.

Nova članica postao je Iran, pa ih sada ima devet.

Govoreći putem video linka iz Kremlja, Putin je pohvalio organizaciju za “sve značajniju ulogu u međunarodnim odnosima” da doprinosi održavanju mira i stabilnosti, “obezbeđivanju održivog ekonomskog rasta država učesnica i jačanju veza među narodima”.

Zahvalio je državama članicama na podršci ruskim vlastima tokom kratkotrajne oružane pobune lidera Vagnera Jevgenija Prigožina i rekao da je Zapad pretvorio Ukrajinu u “praktično neprijateljsku državu – anti-Rusiju”.

“Ruski narod je ujedinjen kao nikada pre. Solidarnost i odgovornost za sudbinu otadžbine jasno su demonstrirali ruski politički krugovi i čitavo društvo, stvaranjem jedinstvenog fronta protiv pokušaja oružane pobune”, rekao je.

Pre njega lideri koji su se obraćali izbegavali su direktno da govore o ratu u Ukrajini, govoreći samo o globalnim posledicama.

U svom uvodnom govoru, Narendra Modi premijer Indije koja je domaćin samita, upozorio je na globalne izazove u snabdevanju hranom, gorivom i đubrivom.

On je indirektno kritikovao Pakistan, rekavši da organizacija “ne bi trebalo da okleva da kritikuje zemlje koje koriste terorizam kao instrument svoje državne politike”.

“Terorizam predstavlja pretnju regionalnom miru i moramo da krenemo u zajedničku borbu”, rekao je Modi.

Indija često optužuje Pakistan da obučava i naoružava pobunjeničke grupe, što Islamabad negira.

Pakistanski premijer Šehbaz Šarif je u svom govoru osudio terorizam i pohvalio ulogu svoje zemlje u borbi protiv terorizma.

“Žrtva koju je Pakistan podneo u borbi protiv terorizma je nemerljiva, a ova pošast nastavlja da muči naš region i ostaje ozbiljna prepreka održavanju mira i stabilnosti”, rekao je Šarif.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare