Putin: Rusija će braniti saveznike SVIM sredstvima

Izvor:
Sputnjik, Foto : Ministerstvo oboronы RF

Rusija nikome nije isporučivala i ne isporučuje nuklearno oružje, ali će štititi svoje saveznike svim raspoloživim sredstvima, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Nikome nismo isporučili niti isporučujemo naše nuklearno oružje, ali ćemo štititi naše saveznike svim sredstvima koja su nam na raspolaganju, ukoliko bude potrebno“, rekao je ruski lider.

Istovremeno je upozorio da raste opasnost od izbijanja nuklearnog rata.

„Što se tiče opasnosti od nuklearnog rata… U pravu ste. Takva pretnja raste, tu nema šta da se krije“, rekao je ruski lider tokom sednice Saveta za ljudska prava.

On je naglasio da Rusija gleda na nuklearno oružje kao na sredstvo zaštite.

Foto: Kremlin Pool

„Naša strategija za primenu sredstava za zaštitu, a na oružje za masovno uništenje, nuklearno oružje gledamo kao na zaštitu – ona je sva koncentrisana oko takozvanog uzvratnog udara. Dakle, kada se izvede napad na nas, mi uzvraćamo“, objasnio je ruski lider.

Govoreći o taktičkom nuklearnom oružju, Putin je konstatovao da „niko ne primećuje, niti želi da primeti i vidi šta se radi i govori u susednim i zapadnim zemljama“.

„Već sam rekao: na teritorijama drugih zemalja mi nemamo svoje nuklearno oružje, uključujući taktičko, a Amerikanci imaju – i u Turskoj i u nizu drugih evropskih zemalja. Održavaju obuke o mogućoj upotrebi nosača tih zemalja za upotrebu američkog nuklearnog oružja. Mi još ništa od toga nismo radili“, rekao je Putin.

Istovremeno je podsetio da su ruske nuklearne snage naprednije nego u bilo kojoj drugoj zemlji sveta, ali je dodao da Moskva ne namerava da „maše“ nuklearnim oružjem.

„Nismo poludeli, svesni smo šta je nuklearno oružje. Mi imamo to oružje i ono je naprednije i savremenije nego u bilo kojoj drugoj nuklearnoj zemlji. Danas je to očigledno. Ne planiramo da mašemo tim oružjem kao mačem po celom svetu, ali polazimo od toga da ono postoji“, istakao je Putin.

Kako je dodao, posedovanje nuklearnog oružja „nije faktor koji provocira širenje sukoba, nego faktor obuzdavanja“.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare