21/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Putin zabrinut zbog prirodnih katastrofa u zemlji koje su nezapamćenih razmera

Image by <a href="https://pixabay.com/users/dimitrosevastopol-2325980/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=5277284">Дмитрий Осипенко</a> from <a href="https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=5277284">Pixabay</a>

Izvor:
Beta-AFP

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je danas zabrinutost zbog prirodnih katastrofa nezapamćenih razmera u Rusiji, suočenoj sa razornim šumskim požarima u Sibiru i poplavama na jugu.

“Obim i oblik prirodnih katastrofa u nekim regionima je apsolutno bez presedana”, rekao je Putini na sastanku koji je prenela televizija i pozvao vladu da “deluje brzo i efikasno” prema ekološkim problemima.

Ruski predsednik naveo je kao primer jake kiše na jugu zemlje gde je za nekoliko sati palo kiše koliko padne u jednom mesecu, kao i požare u Sibiru, na ruskom Dalekom istoku, dodatno pojačane sušom i jakim vetrovima.

“Sve to još jednom pokazuje u kojoj meri je važno da se u budućnosti angažujemo dubinski i sistematski u klimastkom i ekološkom programu”, rekao je Putin.

Šumski požari u Sibiru već su opustošili više od 16,6 miliona hektara, posebno u Jakutiji, velikoj teritoriji ali slabo naseljenoj gde je dim pokrio gradove i gde su vlasti bile primorane u petak da proglase neradni dan.

Rusko ministarstvo za vanredne situacije čiji šef je u četvrtak stigao u Jakutiju rekao je da je pokrenuo specijalni operacioni centar koji se bavi tim požarima protiv kojih se bori oko 5.000 ljudi.

Dim od požara u Jakutiji izazvao je povišene nivoe sulfur-vodonika do Čelabinska, na 3.800 kilometra jugozaopadno.

Američka svemirska agencija Nasa upozorila je pre nedelju dana da je taj dim takođe pogodio i Severni pol.

Na jugu Rusije i na Krimu jake kiše izazvale su poplave i evakuaciju na stotine ljudi, dok je juče gotovo 100.000 ostalo bez struje.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: