Putinu zabranjeno prisustvo Olimpijskim igrama

Putinu zabranjeno prisustvo Olimpijskim igrama

Moskva — Sportski arbitražni sud zabranio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da dve godine prisustvuje Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama i svetskim prvenstvima.

Zabrana suda se odnosi na “predstavnike ruske vlade”.

Kako se navodi u specijalnom paragrafu odluke, predstavnici vlade su „zamenici ministara, ministri, zamenici premijera, premijer i predsednik Ruske Federacije“.

Jedini način da Putin prisustvuje Olimpijskim igrama je da ga predsednik ili vrh države domaćina pozove kao specijanog gosta.

Kako prenosi Raša tudej, paragraf o zabrani prisustva ima izuzetak u slučaju “ako predstavnika Vlade Rusije pozove vrh države domaćina kao specijalnog gosta”.

Dakle, ako bi predsednik Kine Si Đinping pozvao Putina na Zimske olimpijske igre 2022. godine u Pekingu, Putin bi mogao da dođe.

Sportski arbitražni sud u četvrtak je stao na stranu Svetske antidoping agencije (VADA) u sporu sa Ruskom antidoping agencijom (RUSADA) – ruski sportisti neće 18moći da se takmiče na velikim međunarodnim takmičenjima pod ruskom zastavom do 16. decembra 2022. godine.

Osim toga, RUSADA je dužna da agenciji VADA plati iznos od 1,27 miliona dolara kao naknadu za troškove koje je VADA imala od januara 2019. do datuma odluke.

Napominje se da predstavnici Vlade Rusije neće moći da dobiju akreditaciju, kao ni da prisustvuju svetskim prvenstvima u raznim sportovima.

Pri tome se ograničenja ne odnose na zvaničnike koji su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta ili su od šefa države na čijoj teritoriji se događaj održava dobili poziv za takmičenje.

Takođe se ograničenja ne odnose na zvaničnike koji su sportisti i koji su na takmičenje stigli kao učesnici.

Izvor: Sputnjik, B92, Foto: Pixabay

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Naxis605
3 godine pre

Kakve budalastine.Zapad svakim danom pada li pada.

DRAGAN
3 godine pre

SRAMNO I BEDNO-AMERIČKI PRSTI NA SVE STRANE