Rusija je dovela S-400 i tenkove na 210 km od Kijeva

Izvor:
Nova.rs, Foto: Printscreen

Rusija i Belorusija u četvrtak su započele zajedničke vojne vežbe Saveznička odlučnost 2022. Iako zajednički manevri dve “bratske” države nisu retkost, ovoga puta razloga za zabrinutost itekako ima, jer čini se da nije slučajnost što se one dešavaju baš sada na poligonima nadomak Ukrajine u trenutku kada su tenzije na rusko-ukrajinskoj granici na vrhuncu.

Vežbe se održavaju na pet poligona i četiri aerodroma na teritoriji Belorusije i trajaće 10 dana do 20. februara . U okviru manevara će se uvežbavati vojne akcije koje bi mogle biti od koristi Rusiji u eventualnom sukobu sa Ukrajinom. Trupe će uvežbavati odbranu od spoljne agresije, terorizma, kao i zaštitu interesa Rusije i Belorusije.

Rusija je na poligone mobilisala više do 30.000 vojnika, dva bataljona raketnih sistema S-400 trijumf i brojne borbene avione. Satelitski snimci pokazuju da je premešten i veliki broj ruskih vojnih hardvera i to baš na poligone bliže granici sa Ukrajinom.

Foto: Printscreen

Takođe, rusko ministrastvo odbrane saopštilo je još u januaru da je u Belorusiju prebačen i protivvazdušni sistem Pancir-S.

Pancir-S sistem uključuje 12 borbenih vozila, od kojih svako može da nosi 12 protivvazdušnih raketa u transportno-lansirnim kontejnerima.

Poligoni se nalaze na oko 210 kilometara od Kijeva, glavnog grada Ukrajine. Ono što dodatno zabrinjava, je činjenica da bi ti poligoni mogli da budu iskorišćeni kao strateške pozicije za napad. To znači da Rusija tako dobija još jedan front sa koga može da napada Ukrajinu. Ovakvo stanje stvari sugeriše da Putin neće održati obećanje koje je dao francuskom predsedniku Emanuelu Makronu – garantuje je da će povući sve trupe i opremu nakon okončanja vežbi 20. februara.

Takve akcije, direktno bi morao da odobri beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, jer se radi o teritoriji njegove države. Ali, može se zaključiti da će Lukašenko rado ustupiti teritoriju dugogodišnjem saborcu Putinu, jer dug koji ima prema njemu nikada neće moći da “isplati”. Mnogi ukazuju na to da će Lukašenko ruskom predsedniku ustupiti čak i vojnu opremu Belorusije.

I samim odobravanjem vežbi, pre svega, šalje poruku da je čvrst saveznik Putinu po pitaju njegove politike prema Ukrajini.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar