Rusija pokrenula proceduru istupanja iz članstva u Savetu Evrope

Izvor:

Rusija je odlučila da pokrene proceduru izlaska iz članstva u Savetu Evrope, optužujući NATO i Evropsku uniju da su od nje napravili instrument u službi “svoje vojno-političke i ekonomske ekspanzije na istoku”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Obaveštenje o istupanju Rusije iz organizacije“ dostavljeno je generalnoj sekretarki Mariji Pejčinović Burić, navelo je ministarstvo.

„Oni koji nas primoraju na taj korak snosiće svu odgovornost za uništavanje zajedničkog humanitarnog i pravnog prostora na kontinentu i posledice će imati i sam Savet Evrope, koji će bez Rusije izgubiti status panevropske organizacije“, dodalo je rusko ministarstvo.

NATO i EU u toj organizaciji vide „samo instrument ideološke podrške svom vojno-političkom i ekonomskom širenju prema istoku, i sredstvo za nametanje poretka zasnovanog na pravilima koji je su njima od koristi“, dodaje u saopštenju.

Rusko ministarstvo je optužilo institucije Saveta Evrope, među kojima je Evropski sud za ljudska prava, da vrše pritisak na Rusiju mešajući se u njena unutrašnja pitanja.

Savet Evrope je dan posle početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, odlučio da suspenduje učešće Rusije u njenim raznim telima, sa izuzetkom Evropskog suda za ljudska prava.

Savet Evrope, kao čuvar ljudskih prava u Evropi, osnovan je 1949. godine i do sada je okupljao gotovo sve države kontinenta, ukupno 47, uključujući Rusiju od 1996. i Ukrajinu od 1995. godine.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare