Rusija povlači ratifikaciju Sporazuma o zabrani nuklearnih testiranja

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon prema kojem Rusija povlači ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja.

Kako se navodi u propratnim dokumentima, usvojeni zakon je razrađen u cilju uspostavljanja pariteta po pitanju obaveza u oblasti kontrole nuklearnog naoružanja. Zakon stupa na snagu od momenta zvaničnog objavljivanja.

Prethodno je saopšteno da će Rusija, u slučaju povlačenja ratifikacije Sporazuma o zabrani nuklearnih proba, nastaviti da predaje podatke sa stanica za praćenje radionuklida na svojoj teritoriji i primati podatke sa međunarodnog sistema za praćenje, svi instrumenti sporazuma će funkcionisati kao i do sada, samo će se promeniti status Rusije prema Sporazumu.

Takođe je precizirano da Moskva zadržava pravo da obnovi nuklearna testiranja, ali isključivo kao odgovor na slične postupke Vašingtona.

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. Međutim, neke zemlje poput Amerike i Kine, još uvek nisu to uradile. Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare