Ruske vlasti najavile kraj vojnih vežbi u blizini Ukrajine

Izvor:
Beta, Foto: commons.wikimedia/Vitaliy V. Kuzmin

Više od 10.000 vojnika vratilo se u svoje baze posle višemesečnih vežbi na jugu Rusije, posebno u blizini granice s Ukrajinom, u jeku pojačanih tenzija, saopštile su danas ruske vlasti.

Ministarstvo odbrane navelo je da da su se ti manevri “borbene obuke” odvijali na nekoliko vojnih lokacija u ruskim regionima Volgograd, Rostov, Krasnodar i na pripojenom crnomorskom poluostrvu Krim, oblastima u neposrednoj blizini Ukrajine, javila je agencija Frans pres.

Ministarstvo je dodalo da su vežbe održane i na ruskim teritorijama dalje od ukrajinske granice, u regionima Stavoropolj, Astrahanj, Severni Kavkaz, ali i u Jermeniji, Abhaziji i Južnoj Osetiji.

“U cilju obezbedjivanja visoke pripravnosti tokom obeležavanja novogodišnjih praznika, na vojnim lokacijama Južnog vojnog okruga, biće rasporedjene jedinice garde, pojačanja i snage za rešavanje eventualnih vanrednih situacija”, dodaje se u saopštenju.

Zapad više od mesec dana optužuje Rusiju da je rasporedila nekoliko desetina hiljada vojnika u blizini ukrajinske granice, u cilju moguće vojne intervencije protiv Kijeva.

Moskva je u nekoliko navrata demantovala te namere, navela je da joj prete “provokacije” Kijeva i NATO-a i zatražila da se Alijansa obaveže da se neće širiti na istok.

O tim zahtevima će se razgovarati u januaru tokom rusko-američkih pregovora.

Odnosi izmedju Kijeva i Moskve su već veoma zategnuti od ruske aneksije Krima 2014. godine i početka sukoba izmedju ukrajinskih snaga bezbednosti i proruskih pobunjenika na istoku.

Kako je prenela agencija AP, zbog tih tenzija predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u petak održao video sastanak sa 20 predstavnika američkog Kongresa.

Ukrajinsko predsedništvo je saopštilo da je važno uključenje SAD u proces mirovnog rešavanja sukoba na istoku Ukrajine.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar