SAD i NATO spremni da nastave dijalog sa Rusijom

Izvor:
Beta, Foto: Pixabay

Sjedinjene Američke Države i NATO su spremni da nastave recipročni dijalog sa Moskvom, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta, posle telefonskog razgovora američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga.

“Sjedinjene Države i NATO su spremni da se ponovo sastanu sa Rusijom i posvećeni su kontinuiranoj diplomatiji i recipročnom dijalogu”, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs u pisanoj izjavi.

On je naveo da su Blinken i Stoltenberg razgovarali telefonom kako bi prodiskutovali o daljim koracima nakon sastanka Saveta NATO-Rusija 12. januara, preneo je danas TASS.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama izmedju Rusije i Sjedinjenih Država i nacrt sporazuma koji osigurava bezbednosti Rusije i država članica NATO-a.

Konsultacije o tom pitanju održane su u Ženevi 10. januara, nakon čega je usledio sastanak Saveta Rusija-NATO u Briselu 12. januara i sednica Stalnog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču 13. januara.

Zapad i Kijev optužuju Rusiju da priprema “invaziju” na Ukrajinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su takve tvrdnje “prazne i neosnovane”, koje služe kao izgovor za eskalaciju tenzija, ističući da Rusija ne predstavlja pretnju bilo kome.

Peskov, međutim, nije isključio mogućnost provokacija koje imaju za cilj opravdanje ovakvih navoda i upozorio je da će pokušaji upotrebe vojne sile za rešavanje krize na jugoistoku Ukrajine imati ozbiljne posledice.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare