SAD i Nemačka Ukrajini šalju rakete, Rusija upozorava na moguć sukob sa SAD

Izvor:
Politički.rs, Foto: Wikipedia

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je da će Berlin poslati Ukrajini moderne protivavionske rakete i radarske sisteme.

Šolc je rekao nemačkim poslanicima da je Vlada odlučila da pošalje Ukrajini projektile IRIS-T, koje je Nemačke razvila zajedno sa drugim članicama NATO. On je naveo da će Nemačka Ukrajini poslati i radarske sisteme za precizno lociranje artiljerije, prenose mediji.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je ranije da će Sjedinjene Države dati Ukrajini naprednije raketne sisteme i municiju kako bi “preciznije gađali ključne ciljeve na bojnom polju”.

“Brzo smo krenuli u slanje Ukrajini znatne količine oružja i municije kako bi mogla da se bori na bojnom polju i bude u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom”, rekao je Bajden, a prenosi Njujork Tajms.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije izjavio je prethodno da će SAD Ukrajini dati M142 visoko pokretni topovski raketni sistem (HIMARS), kako bi poboljšali vojne sposobnosti Kijeva.

“Te sisteme Ukrajinci će koristiti za odbijanje ruskog napredovanja na ukrajinske teritorije, ali neće se koristiti na ciljevima na ruskoj teritoriji”, rekao je zvaničnik novinarima.

Moskva je danas oštro kritikovala novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje raketne sisteme HIMARS i upozorila da bi moglo doći do direktnog sukoba SAD i Rusije.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je za RIA Novosti da bilo kakve isporuke oružja Kijevu povećavaju rizik od direktne konfrontacije SAD sa Rusijom. “Svake isporuke oružja povećavaju rizike takvog razvoja događaja”, rekao je on.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da Kijev neće koristiti raketne sisteme povećanog dometa za udare po ruskoj teritoriji.

Moskva ne veruje predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom, koji je rekao da Kijev neće napasti rusku teritoriju u slučaju da primi američke višecevne raketne sisteme povećanog dometa, izavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Foto: Printscreen YouTube/BBC News

Na pitanje novinara da li Kremlj veruje rečima Zelenskog on je odgovorio “ne”.

“Da bi se nekome verovalo, potrebno je da postoji iskustvo kada su se obećanja ispunjavala. Na žalost, takavo iskustvo uopšte ne postoji”, rekao je Peskov.

On je optužio SAD da isporukama oružja Ukrajini samo doliva ulje na vatru.

“Smatramo da SAD namerno dolivaju ulje na vatru i očigledno je da se pridržavaju principa da ratuju sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca”, rekao je portparol Kremlja.

On nije želeo da komentariše šta će se desiti ukoliko Ukrajina bude primenjivala američke sisteme.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare