SAD objavile diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu

Izvor:
Beta-AFP

Sjedinjene Američke Države neće slati nijednog diplomatskog predstavnika na Zimske olimpijske i Paraolimpijske igre u Pekingu 2022. godine zbog “genocida i zločina protiv čovečnosti koji su u toku u Sindjijangu”, saopšteno je danas iz Bele kuće.

“Svojim prisustvom diplomatsko predstavništvo SAD tretiralo bi ove Igre kao da se ništa nije dogodilo, uprkos kršenjima ljudskih prava i zverstvima Kine u Sindjijangu. A mi to jednostavno ne možemo da uradimo”, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Diplomatski bojkot podrazumeva da na Igre idu samo sportisti, a ne zvaničnici koji predstavljaju zemlju. Kako je navedeno, Bajdenova administracija pružiće punu podršku američkim sportistima u Pekingu.

Kina je nekoliko godina na meti optužbi brojnih zemalja i organizacija za zaštitu ljudskih prava za genocid nad muslimanskom manjinom Ujguri i drugim etničkim grupama u provinciji Sindjijang, kao i zbog postupanja sa demonstrantima u provincijama Tibet i Tajvan.

Kina je ranije danas zapretila da će preduzeti kontramere ako se SAD odluče na diplomatski bojkot Igara u Pekingu. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Lidjijan izjavio je da bi takav potez SAD bio “direktna politička provokacija”, ali nije objasnio na šta bi se odnosile kontramere.

Zimske olimpijske igre biće održane od 4. do 20. februara 2022. godine u Pekingu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare