SAD podigle optužnicu protiv Nikolasa Madura za narkoterorizam

SAD podigle optužnicu protiv Nikolasa Madura za narkoterorizam

SAD su objavile da su podigle optužnicu protiv socijalističkog predsednika Venecuele Nikolasa Madura i nekoliko njegovih bliskih saradnika zbog narkoterorizma.

Američko ministarstvo pravde optužilo ih je za kovanje zavere s kolumbijskim pobunjenicima u cilju “preplavljivanja SAD kokainom”.

“Procenjujemo da tim kanalima iz Venecuele izlazi negde između 200 i 250 tona kokaina. Tih 250 tona znači 30 miliona smrtonosnih doza”, navelo je Ministarstvo pravde SAD.

Posle objavljivanja optužnica, američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da će Stejt department ponuditi nagrade ukupne vrednosti do 55 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja ili osudjujućih presuda za Madura i četiri njegova saradnika.

Nagrada do 15 miliona dolara predviđena je za informacije o Maduru, a za svakog od četiri njegova saradnika po 10 miliona dolara.

SAD podigle optužnicu protiv Nikolasa Madura za narkoterorizam
Printscreen

One su predviđene programom Stejt departmenta za nagrade u oblasti borbe protiv narkotika na osnovu kojeg je od 1986. godine, kada je pokrenut, isplaćeno više od 130 miliona dolara za informacije o oko 75 trgovaca drogom.

SAD veoma retko podižu optužnice protiv šefova drugih država, a aktuelna je posledica sve većih tenzija između Vašingtona i Karakasa, dok širenje pandemije novog koronavirusa ugrožava zdravstveni sistem Venecuele i njenu ekonomiju, oslabljenu višegodišnjom korupcijom i američkim sankcijama.

Analitičari ocenjuju da podizanje optužnice protiv Madura može da pojača Trampove izglede na novembarskim predsedničkim izborima, na kojima puno glasova donosi savezna država Florida, gde živi mnogo ljudi iz Venecuele, Kube i Nikaragve, koji su pobegli od autoritarnih režima tih zemalja.

Beta/ AP

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] u Njujorku je optužilo Madura i njegove saradnike da su Venecuelu pretvorili u kriminalnu organizaciju koja pruža usluge trgovcima narkoticima i […]