SAD potvrdile da je Kina imala špijunsku bazu na Kubi najmanje od 2019.

Kina je delovala iz špijunske baze na Kubi najmanje još od 2019. godine u globalnom naporu Pekinga da podigne svoje kapacitete prikupljanja obaveštajnih podataka, rekao je jedan zvaničnik američke administracije.

Zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime rekao je da je američka obaveštajna zajednica već neko vreme svesna da Kina špijunira sa Kube u širem naporu postavljanja operacija za prikupljanje obaveštajnih podataka širom sveta.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena pojačala je napore da osujeti kinesko nastojanje da proširi svoje špijunske operacije i veruje da je ostvaren određen napredak diplomatijom i drugim nenavedenim delovanjem, rekao je taj zvaničnik koji je upoznat sa tim slučajem.

Postojanje kineske špijunske baze potvrđeno je pošto je Vol strit Džornal u četvrtak javio da su Kina i Kuba postigli načelni dogovor da izgrade elektronsku prisluškivačku stanicu na ostrvu.

List je javio da je Kina planirala da plati više miliona dolara Kubi, kojoj nedostaje novac.

Bela kuća je navela da je izveštaj netačan.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da je video izveštaj novina i da je netačan.

“Ono što mogu da vam kažem je da smo bili zabrinuti od prvog dana ove administracije oko kineskih aktivnosti širenja uticaja širom sveta, svakako u ovoj hemisferi i u ovoj obasti mi to pratimo jako, jako pažljivo”, rekao je Kirbi.

Američka obaveštajna zajednica ustanovila je da je kinesko špijuniranje sa Kube nešto što je “u toku” i nije neki “novi razvoj događaja”, rekao je neimenovani zvaničnik.

Kubanski ministar spoljnih poslova Karlos Fernandes de Kosio takođe je odbacio izveštaj u tviter poruci objavljenoj juče kao “lažne i neosnovane” navode.

Pročitajte još  Tužilac: Katolički sveštenici seksualno zlostavljali 2.000 dece u Ilinoisu

“Klevetničke spekulacije se nastavljaju”, rekao je on i dodao da nisu dati nikakvi podaci ili dokazi da podupru te tvrdnje.

Slučaj je osetljiv na diplomatskom planu u trenutku kada američki predsednik govori da bi želeo “odmrzavanje” napetih veza sa Pekingom i najavljuje budući više ili manje skori susret sa kineskim kolegom Sijem Đinpingom.

Takođe je nezgodan za Bajdena koji je u kampanji za reizbor 2024. godine. Opozicija mu redovno zamera nedostatak čvrstine prema Kini, kao i prema komunističkom režimu na Kubi.

Odnosi Kine i SAD su dodatno zaoštreni u februaru kada su SAD srušile kineski balon koji je nadletao njihovo tle, navodeći da je špijunski. Kina je demantovala to i navela da se radi o meteorološkom balonu koji je zalutao.

Ipak Bela kuća želi da nastavi komunikacije na visokom nivou između dve strane.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken planira da putuje u Kinu iduće nedelje a taj put je bio otkazan u vreme obaranja kineskog balona.

Blinken planira da ide u Peking 18. juna, prema neimenovanim američkim zvaničnicima, mada to zvanično još nisu potvrdili ni Stejt department ni kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare