Sebastian Kurc podneo ostavku (VIDEO)

Izvor:

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je podneo “privremenu ostavku”, prenosi Bild. Umesto njega kancelar postaje dosadašnji ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

Kurc je u obraćanju naciji uživo rekao da mu je najbitnija domovina.

Kurc je rekao da se povlači kako bi izbegao haos i kako bi se rešila pat situacija u kojoj se nalazi koalicija. Dodao je da će preuzeti mesto šefa poslaničkog kluba OVP u parlamentu.

„Moja zemlja mi je važnija od mene samog. Sada su potrebni stabilni uslovi. Stoga bih želeo da napravim prostor za rešavanje zastoja ”, rekao je večeras Kurc na konferenciji za novinare.

Njegov naslednik biće sadašnji ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg (52, OVP).

Posetimo, austrijski kancelar Sebastijan Kurc je pod istragom zbog sumnje na korupciju, što su saopštili tužioci 6. oktobra, nakon pretresa nekoliko ministarstava i kancelarija vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) na čijem je on čelu.

Šalenberg, je bliski Kurcov saradnik, već je radio za njega kao službenik u Ministarstvu spoljnih poslova, a zatim je posle afere Ibica u prelaznoj vladi i sam postao ministar spoljnih poslova.

Nije jasno kako će Zeleni reagovati na rešenje OVP -a, koji je zahtevao da Kurcu više ne bude dozvoljeno da ostane kancelar. Međutim, kao lider OVP -a i vođa parlamentarne grupe, on će i dalje imati odlučujući uticaj na politiku OVP -a u vladi.

Glasanje o nepoverenju Sebastijanu Kurcu bilo je najavljeno za utorak na posebnoj sednici parlamenta nakon što su on i njegovi najbliži saradnici osumnjičeni da su novcem poreskih obveznika plaćali medijima da objavljuju pozitivne članke o kancelaru i njegovoj Austrijskoj narodnoj stranci.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar