Sećanje na bombardovanje Hirošime: Japanski političari zaboravili krivca, ali su pomenuli Rusiju

Izvor:

Svi japanski političari koji su govorili na ceremoniji, održanoj u znak sećanja na žrtve bombardovanja Hirošime 1945. godine prećutali su činjenicu da su nuklearnu bombu bacile SAD. Istovremeno, japanski premijer Fumio Kišida i guverner prefekture Hirošima Hidehiko Juzaki pomenuli su Rusiju.

Samo je televizijska kuća TBS u direktnom prenosu iz Parka mira, gde je održana ceremonija, na samom početku podsetila da su Amerikanci odgovorni za nuklearno bombardovanje.

Ovo nije rekao ni gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui u tradicionalnoj Deklaraciji mira, niti guverner prefekture Juzaki, ni Kišida.

“Na današnji dan pre 78. godina, zbog jedne atomske bombe izgubljeno je sto i nekoliko desetina hiljada dragocenih života. Grad se pretvorio u spaljenu zemlju, u trenu ljudi su bili lišeni snova i svetle budućnosti”, rekao je Kišida na početku svog govora, ali nije naveo ko je kriv za izgubljene živote i snove.

Istovremeno, u njegovom govoru bilo je mesta za Rusiju.

“Sada, zbog produbljivanja podela u međunarodnoj zajednici po pitanju smanjenja nuklearnog naoružanja i zbog činjenice da Rusija preti nuklearnim oružjem, put ka ovom (svetu bez nuklearnog oružja) postaje sve komplikovaniji”, rekao je premijer.

Guverner Hirošime je svoj govor započeo spominjanjem „nuklearnih pretnji Rusije“ i nuklearnog i raketnog programa Severne Koreje, ali nije naveo ni državu koja je bacila atomsku bombu na grad. On je naglasio potrebu da se odustane od nuklearnog oružja, rekavši da su neprijateljstva u Ukrajini počela, „ne zato što Ukrajina nema nuklearno oružje, već zato što ga Rusija ima“.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Данко Б. Марин
Данко Б. Марин
11 meseci pre

Политички идиоти били и остали, сада поново доказали!