Šef austrijske diplomatije ne isključuje mogućnost postepenog ukidanja sankcija Rusiji

Šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenber ne isključuje mogućnost postepenog ukidanja sankcija Evropske unije Rusije. On je istakao da bi Beč mogao da bude mesto za pregovore o rešavanju sukoba u Ukrajini.

„Sankcije su fleksibilno sredstvo, ali to je još daleko. Nadam se zaista da ćemo se u nekom trenutku vratiti diplomatiji i da će ona biti uspešna“, rekao je ministar u intervjuu za list „Viener cajtung“, odgovarajući na pitanje da li smatra da je moguće postepeno ukidanje sankcija Rusiji.

Ministar je dodao da su za pregovore „potrebne obe strane“ i naglasio da bi Austrija mogla da bude platforma za pregovore s Rusijom, ukoliko „diplomatija postane dominantna snaga“.

Šalenberg je, međuti, ocenio da je trenutak za diplomatske pregovore „još veoma daleko“ i podsetio na to da vojna dejstva u Ukrajini i dalje traju.

Lisa Leutner/AP
Rusija je deo evropske kulture, potpuna zabrana viza je greška

Šalenberg smatra da bi eventualna odluka o potpunoj zabrani izdavanja viza Evropske unije Rusima bila greška.
„Važno je imati osećaj za meru i ne preterivati. To bi bila potpuna obustava ulaska za svih 144 miliona Rusa“, izjavio je ministar.

Šelenberg je dodao da je „Austrija sa svojom istorijom“ odlično upoznata s ruskom stvarnošću, „geografija se ne menja, Rusija ostaje deo istorije i evropske kulture“.

Šef austrijske diplomatije je, takođe, rekao da sankcije Evropske unije protiv niza ruskih državljana neće biti ukinute, a da će sporazum Rusije i EU o pojednostavljenom viznom režimu prestati da važi 12. septembra.

„Evropska unija je jedinstvena u vezi s tim pitanjem, sankcije neće biti promenjene. Spisak fizičkih lica će takođe biti proširen bez izmena“, rekao je ministar.

Krajem avgusta šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj je rekao da su zemlje EU postigle politički dogovor o potpunom ukidanju viznih olakšica za građane Rusije, ali da će određene kategorije ruskih državljana i dalje moći da dobijaju vize Evropske unije.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je izjavila da je odluka EU o ukidanju sporazuma o uprošćenom viznom režimu predstavlja diskriminaciju i da je nerazumna.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare