Šef britanskog MI6: Kinezi su saučesnici u agresiji na Ukrajinu

Izvor:
Politika, Foto: Wikipedia

U jednom od retkih javnih nastupa, Ričard Mur, šef britanske tajne obaveštajne službe MI6, optužio je kinesku vladu i njenog lidera Si Đinpinga da su „apsolutno saučesnici” u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Mur koji se nalazi na čelu tajne obaveštajne službe od 2020. godine, podsetio je da su Vladimir Putin i Si Đinping potpisali  partnerstvo „bez ograničenja” između dve zemlje neposredno pre ruskog napada i invazije na Ukrajinu.

Posle početka rata, kineska vlada je nastojala da se predstavi kao neutralni mirotvorac i bilo je i znakova Sijevog nezadovoljstva događajima, ali je u praksi Peking odbio da javno osudi ili obeshrabri Rusiju, a visoki zvaničnici su često izražavali direktnu podršku.

„Kada je Putin napao Ukrajinu, Kinezi su veoma jasno podržali Ruse”, rekao je Mur na skupu u Pragu koji je organizovao „Politiko” .

„Oni su u potpunosti diplomatski podržali Ruse, bili su uzdržani na ključnim glasanjima u Ujedinjenim nacijama, apsolutno su cinično ponovili sve ruske navode, posebno na mestima poput Afrike i Latinske Amerike koji su okrivili NATO i sve ove stvari.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare