Šef kancelarije Stoltenberga: Ukrajine bi mogla u NATO ako ustupi delove teritorije Rusiji

Izvor:
RTV, Foto: www.nato.int

Ukrajina bi mogla da uđe u NATO u zamenu za ustupanje dela teritorije Rusiji, izjavio je danas šef kancelarije generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga, Sijan Džensen.

”Mislim da bi rešenje moglo biti da se Ukrajina odrekne dela teritorije i zauzvrat dobije članstvo u NATO-u”, rekao je Džensen, a prenosi RIA novosti.

On je naglasio da sada postoje značajni pomaci u pitanju budućeg članstva Ukrajine u Alijansi i da bi ustupanje pojedinih područja Rusiji moglo da postane jedan od mogućih kompromisa.

Džensen je naveo da je unutar NATO već pokrenuto pitanje prenosa teritorija, a prema njegovim rečima, svi su zainteresovani da se sukob u istočnoj Evropi ne ponovi.

Ukrajina nije dobila poziv za članstvo u Alijansi nakon velikog samita NATO-a u Viljnusu sredinom jula, a generalni sekretar Stoltenberg je rekao da će to pitanje izgubiti na aktuelnosti ako Kijev ne pobedi u sukobu sa Moskvom.

Zemlje G7 objavile su deklaraciju podrške Ukrajini, ali bezbednosne obaveze koje se u njoj pominju ne predviđaju konkretne rokove za sprovođenje.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare