Severna Irska obeležava 50 godina Krvave nedelje, kada su britanski vojnici ubili 13 demonstranata

Izvor:
Beta-AP, Foto: Peter Morrison AP

U Severnoj Irskoj danas je obeležena godišnjica “Krvave nedelje” (Bloody Sunday) kada su britanski vojnici pre 50 godina ubili 13 i ranili 15 učesnika zabranjenog marša za ljudska prava katolika.

Stotine ljudi, medju kojima članovi porodica ubijenih i ranjenih okupili su se kod spomenika Krvava nedelja, gde je održana komemoracija i ceremonija polaganja venaca.

Među političkim liderima vence je položio i irski premijer Majkl Martin.

Peter Morrison AP

Britanski vojnici su 1972. u Londonderiju 30. januara 1972. zapucali na demonstrante i borce za građanska prava. Povod za protest bilo je hapšenje 342 ljudi, koji su optuženi da su pripadnici Irske republikanske armije (IRA).

Britanska vlada se izvinila 2010. nakon što je zvanična istraga otkrila da su vojnici neopravdano pucali na nenaoružane civile koji su bežali, a zatim decenijama lagali o tome.

Izveštaj je odbacio početnu istragu koja je sprovedena ubrzo nakon ubistava u kojoj se navodi da su se vojnici branili od naoružanih napadača Irske republikanske armije.

Premijer Boris Džonson rekao je parlamentu u sredu da je Krvava nedelja “jedan od najmračnijih dana u našoj istoriji” i da zemlja “mora da uči iz prošlosti”.

Jedan bivši britanski vojnik optužen je 2019. za ubistvo dvojice demonstranata i ranjavanje još četvorice. Ali tužioci su prošle godine odlučili da ne nastave sa ovim slučajem jer više nema izgleda za osudu. Porodice jedne od žrtava podnele su tužbu protiv te odluke.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare