Severna Koreja upozorila SAD da će trpeti štetu zbog Bajdenovog govora

Severna Koreja upozorila SAD da će trpeti štetu zbog Bajdenovog govora

Severna Koreja upozorila je danas SAD da će se suočiti sa „veoma teškom situacijom“ zbog „velike greške“ američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je označio Pjongjang kao bezbednosnu pretnju i otkrio svoju nameru da vodi neprijateljsku politiku.

Bajden je prošle nedelje, u svom prvom obraćanju Kongresu, Severnu Koreju i iranski nuklearni program nazvao „ozbiljnom pretnjom američkoj i svetskoj bezbednosti“ i rekao da će sarađivati sa saveznicima na rešavanju tih problema putem diplomatije i strogog odvraćanja.

„Izjava jasno odražava njegovu nameru da nastavi da sprovodi neprijateljsku politiku prema DNRK (Demokratska Narodna Republika Koreja), što SAD čine već više od pola veka“, rekao je visoki zvaničnik severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova Kvon Jong Gun, i ocenio da je Bajden napravio veliku grešku.

Kvon još uvek nije precizirao koje će korake preduzeti Severna Koreja, ali se njegova izjava tumači kao kao napor da se izvrši pritisak na Bajdenovu administraciju.

„Sada kada je glavni pravac nove američke politike prema DNRK postao jasan, bićemo prinuđeni da zahtevamo odgovarajuće mere i vremenom će se SAD naći u veoma teškoj situaciji“, dodao je on.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je u petak da će američka politika prema Severnoj Koreji biti „odmerena, praktična i otvorena diplomatiji“ i da je njen cilj potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva.

Ona je istakla da Bajden namerava da promeni smer u odnosu na politiku svojih prethodnika Donalda Trampa i Baraka Obame.

Danas

POSLEDNJE OBJAVLJENO

1 komentar

Ostavite komentar