Si Đinping Putinu: Peking će nastaviti da podržava Moskvu kada su u pitanju „suverenitet i bezbednost“

Izvor:
Danas, Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Kineski predsednik Si Đinping rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru u sredu da će Peking nastaviti da podržava Moskvu kada su u pitanju „suverenitet i bezbednost“.

Kina je „spremna da nastavi da podržava Rusiju kada su u pitanju pitanja od fundamentalnog interesa kao što su suverenitet i bezbednost“, rekao je Si, prenosi Al Jazeera Balkans, pozivajući se na kinesku državnu CCTV.

Ovo je drugi razgovor dvojice lidera koji je zvanično poznat otkako je Putin 24. februara pokrenuo invaziju na Ukrajinu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Kina je odbila da osudi invaziju Moskve na Ukrajinu i optužena je da pruža diplomatsko pokriće Rusiji, pomažući Putinu da zaobiđe sankcije Zapada.

Kina je najavila jaču komunikaciju sa Rusijom

Si je pohvalio „dobar zamah u razvoju“ bilateralnih odnosa dve zemlje od početka godine, s obzirom da se obe „suočavaju sa globalnim previranjima i promenama“.

On je rekao da je Peking spreman da „intenzivira stratešku koordinaciju dve zemlje“.

Kina je spremna da „pojača komunikaciju i koordinaciju” sa Rusijom u međunarodnim organizacijama i „ohrabri međunarodni poredak i globalno upravljanje u pravcu pravednijeg i razumnijeg razvoja”, dodao je on.

Evropska unija i Sjedinjene Države upozorile su da bi svaka podrška Pekinga invaziji Rusije na Ukrajinu ili pomoć Kine Moskvi da izbegne sankcije Zapada mogla da naruši odnose sa Kinom.

Kina je, kao i Indija, jedna od dve velike svetske ekonomije koje nisu učestvovale u odmazdi Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Prema rečima kineskih zvaničnika, Evropljani su dozvolili da budu uvučeni u proces podrške Ukrajini na inicijativu Vašingtona, što je u suprotnosti sa njihovim interesima kao potrošača ruskog gasa.

Nekada žestoki neprijatelji hladnog rata, Peking i Moskva su poslednjih godina pojačali saradnju kao protivtežu onome što vide kao globalnu dominaciju Sjedinjenih Država.

Novi odnosi dve zemlje „bez granica“

Dve zemlje su se zbližile u političkoj, trgovinskoj i vojnoj sferi, u okviru novog odnosa „bez ograničenja”.

Predstavnici dve strane zajedno su prošle nedelje otvorili prvi drumski most koji povezuje dve zemlje.

Most povezuje ruski grad Blagovešćensk, na krajnjem istoku Rusije, sa severnim kineskim gradom Heihe.

Telefonski razgovor dvojice lidera pao je na Sijev 69. ​​rođendan i, prema pisanju medija, to je njihova druga zvanično prijavljena komunikacija otkako je Rusija krenula da osvoji Ukrajinu.

Peking je najveći trgovinski partner Moskve.

Prema podacima kineske carinske službe, prošle godine je trgovinski promet dostigao vrednost od 147 milijardi dolara, što je 30 odsto više nego 2019. godine.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare