Švajcarska stavila veto na izvoz u Ukrajinu oko 100 tenkova privatnog preduzeća

Švajcarska je stavila veto na plan za izvoz skoro 100 starih borbenih tenkova Leopard u Ukrajinu, pozivajući se na zakon o neutralnosti, piše londonski „Fajnenšal tajms“ (Financial Times, FT) koji dodaje da je ta odluka doneta baš kada u odlučujuću fazu ulazi kontraofanziva Kijeva protiv snaga Rusije.

“Veto Berna će verovatno izazvati gnev među evropskim saveznicima Švajcarske koji mesecima vrše pritisak na njenu vladu da ublaži restriktivno tumačenje svoje dugo negovane politike neutralnosti“, smatra FT.

Ti tenkovi nikada nisu bili u upotrebi u Švajcarskoj, čak nisu ni bili namenjeni njenoj vojsci, niti se nalaze u toj zemlji. Svih 96 je uskladišteno u Italiji od 2016. godine kada ih je privatnom transakcijom švajcarski proizvođač oružja „Ruag“ kupio od italijanske vojske.

Savezno veće – izvršni ogranak švajcarske vlade od sedam članova, u sredu je zaključilo da prodaja Ukrajini tih 96 tenkova nije moguća po švajcarskom zakonu jer bi bila u suprotnosti sa Zakonom o ratnom materijalu i „značila bi odmicanje Švajcarske od politike neutralnosti”.

Iako je takva odluka u skladu s prethodnim odlukama švajcarske vlade, ona je ipak jedinstvena po tome što u poređenju s ostalima donosi najdirekrtnije posledice – gubitak mogućeg vojnog potencijala Ukrajine, piše FT.

Uz to ta odluka produbljuje diplomatsku izolaciju Švajcarske u Evropi, jer ona, piše FT, „pokušava da štiti jedan od svojih najpoštovanijih političkih principa – neutralnost, istovremeno nastojeći da održi ekonomske veze sa Zapadom i predstavljajući se kao moralni kritičar ruske agresije“.

Švajcarska je oktobra prošle godine odbila da dozvoli Nemačkoj da pokloni Ukrajini zastarelu protiv-vazduhoplovnu municiju švajcarske proizvodnje koja je u nemačkim zalihama, pozivajući se na klauzulu koja zahteva dozvolu Berna za njenu dalju upotrebu.

FT piše da kritičari smatraju da veto na isporuku tenkova „ponovo naglašava apsurdnost švajcarske politike o izvozu oružja u stvarnim uslovima: tih 96 tenkova nikada nije ni bilo na švajcarskom tlu, a nabavljeni su od italijanske vojske pre sedam godina kao deo trgovačkog posla preduzeća ‘Ruag’ koje je ionako planiralo da ih obnovi i preproda“.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare