Svetska zdravstvena organizacija: Evropa epicentar pandemije

Izvor:
Beta, Foto Image by Helena Jankovičová Kováčová from Pixabay

Broj umrlih od posledica kovida-19 u Evropi porastao je protekle nedelje za pet odsto, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ukazavši da je Evropa time postala jedini region sveta u kome je povećana smrtnost.

Broj pozitivnih slučajeva povećao se za šest odsto na globalnom nivou zbog porasta u Americi, Evropi i Aziji objavila je SZO u nedeljnom izveštaju.

Broj umrlih ostao je stabilan ili u padu u svim ostalim regionima i dostigao cifru od ukupno 50.000 umrlih u svetu.

Od oko tri miliona prijavljenih novih infekcija, 2,1 milion zabeležen je u Evropi, navodi se u izveštaju SZO i dodaje da je to sedma uzastopna nedelja da broj novozaraženih nastavlja da raste u ukupno 61 zemlji Evrope.

Najveći broj novih slučajeva zabeležen je u Rusiji, Nemačkoj i Britaniji, a broj smrtnih ishoda skočio je za 67 odsto u Norveškoj i 38 odsto u Slovačkoj.

Broj zaraženih opada u Africi, na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji.

Dok je oko 60 odsto stanovnika Zapadne Evrope u potpunosti imunizovano, procenat imunizovanih istočnog dela kontinenta iznosi tek 30 odsto i pored borbe zvaničnika da prevazidju široko zastupljenu neodlučnost u vezi sa vakcinom.

U izveštaju ZSP Evropa je opisana kao epicentar pandemije uz upozorenje da bi do januara broj smrtnih slučajeva mogao drastično da se poveća ukoliko se ne preduzmu hitne akcije.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar