SZO: Evropa ponovo epicentar pandemije uprkos vakcinama

Izvor:
Beta-AP

Najviši zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izjavili su danas da je broj novih infekcija korona virusom u Evropi u poslednjih mesec dana povećan više od 50 odsto.

To Evropu čini svetskim epicentrom pandemije uprkos velikom broju datih i dostupnih vakcina.

U Evropi je prethodne nedelje registrovano gotovo 1,8 miliona novozaraženih, što je povećanje od šest odsto, i 24.000 smrtnih ishoda, što je rast od 12 odsto.

To je peta uzastopna nedelja kako u Evropi raste broj novih infekcija i jedini je region u svetu koji beleži povećanje novozaraženih.

Direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan pozvao je evropske vlasti da više učine na smanjenju broja nevakcinsanih.

Sa druge strane, generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da bi zemlje koje su vakcinisale više od 40 odsto stanovništva trebalo da doniraju vakcine zemljama u razvoju čiji gradjani čekaju da prime prvu dozu.

“Ne bi više trebalo davati ‘buster’ doze vakcina, osim osobama sa oslabljenim imunitetom”, rekao je Tedros.

Više od 60 zemalja počelo je da daje “buster” doze vakcina u iščekivanju novog talasa pandemije.

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge izrazio je “ozbiljnu zabrinutost” zbog sve većeg broja novih infekcija.

“Evropa je ponovo epicentar pandemije, kao i pre godinu dana”, rekao je Kluge.

On je upozorio da su stope hospitalizacije zaražnih korona virusom više nego udvostručene u protekloj nedelji i predvideo da bi u Evropi, u slučaju nastavka tog trenda, do februara moglo da umre još 500.000 ljudi od posledica zaraze.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar