Talibani prete: Američke trupe da se povuku do 1. maja

Talibani prete: Američke trupe da se povuku do 1. maja

Talibani su izdali saopštenje u kojem upozoravaju da će nastaviti napade na strane trupe u Avganistanu ako se američka vojska ne povuče do 1. maja. SAD i talibani potpisali su prošle godine mirovni sporazum kojim je okončan rat u Avganistanu posle 18 godina, najduži koji su SAD vodile u svojoj istoriji, kojim je predviđeno da će SAD i NATO povući sve vojnike iz Avganistana do 1. maja 20121. godine.

“(Bićemo) primorani da branimo svoju religiju i domovinu i nastavimo džihad i oružanu borbu protiv stranih snaga kako bismo oslobodili našu zemlju”, navodi se u saopštenju.

Izjava militantne grupe dolazi nakon prve konferencije za medije američkog predsednika Džoa Bajdena tokom koje je rekao da će možda biti teško izvodljivo da se američke trupe iz Avganistana povuku do 1. maja.

Talibani scenario sa probijanjem tog roka smatraju kršenjem sporazuma.

Podsetimo, SAD i talibani potpisali su prošle godine mirovni sporazum kojim je okončan rat u Avganistanu posle 18 godina, najduži koji su SAD vodile u svojoj istoriji.

Sporazumom, čijem je potpisivanju prisustvovao i tadašnji američki državni sekretar Majk Pompeo, predviđeno je da će SAD i NATO povući sve vojnike iz Avganistana do 1. maja 20121. godine, ako talibani ispune prihvaćene obaveze.

Bajden nije pojasnio tačne razloge zašto SAD možda neće moći da završe povlačenje svojih trupa do isteka roka.

Nova.rs, Sputnjik

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar