18/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Talibani ulaze u Kabul: Čuju se sirene i pucnjava (VIDEO)

Ilustracija, Printscreen YouTube

Izvor:

Avganistanska prestonica je poslednji veliki grad koji drže vladine snage, nakon što su svi drugi ključni gradovi pali pred ofanzivom talibana, prenosi Dojče vele.

Talibani, islamistička militantna grupa koja je zauzela velike delove Avganistana, počeli su u nedelju da ulaze na periferiju Kabula, rekli su lokali zvaničnici. Punjava i sirene se čuju širom avganistanske prestonice.

Talibani su počeli da ulaze u Kabul sa svih strana, navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova Avganistana.

Sa druge strane, Matin Bek, šef kabineta avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija, napisao je na društvenim mrežama: „Bez panike! Kabul je bezbedan!

Talibani su poručili svojim borcima da se uzdrže od vršenja nasilaj u Kabulu. Rekli su im da dozvole siguran prolaz svima koji odluče da odu, Rojters je preneo poruku jednog lidera talabana u Dohi. Takođe je tražio da se žene upute u zaštićena područja, prenosi BBC.

Avganistanska poslanica u Kabulu Farzana Kočai, rekla je za BBC da ljudi očajnički pokušavaju da pobegnu iz glavnog grada.

„Ne znam, ne mogu nigde da odu, ničega više nema. Kažu da su letovi puni, da smo „zarobljeni“ ovde“, rekla je ona.

Rekla je da su joj žene u drugim delovima zemlje, gde su talibani već preuzeli kontrolu, rekle da više neće ići na posao ili u školu.

„Za žene je situacija gora nego što se očekivalo. Žene će biti zatvorene u svojim kućama. Videćemo da li će sto promeniti“, rekla je ona.

Talibani su započeli ofanzivu pre skoro dve nedelje, zauzevši niz ključnih gradova, gradića i graničnih prelaza.

Pokret na Kabul došao je nakon što se međunarodne snage spremaju za evakuaciju svojih diplomata usred pogoršnja smrtonosne situacije, prenosi DW.

Zvaničnici američke obaveštajne službe izjavili su ranije ove nedelje da veruju da bi moglo da prođe čak tri meseca da bi talibani zazueli prestonicu Avganistana.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: