Tramp: Namestili su izbore kao nikad dosad (VIDEO)

Tramp: Namestili su izbore kao nikad dosad VIDEO

Hiljade pristalica američkog predsednika Donalda Trampa okupile su se danas u Vašingtonu na protestu pred održavanje sednice Kongresa.

Okupljenima se tom prilikom obratio još aktuelni predsednik SAD, koji je rekao da su demokrate “namestile izbore kao nikad dosad”.

“Namestili su izbore kao nikad do sada, a ni sinoć nisu loše odradili posao. Nikad nećemo odustati i nećemo ovo više trpeti! Zaustavićemo krađu! Ubedljivo smo pobedili”, poručio je Tramp.

Ukupno 535 članova Kongresa, koji čine Senat i Predstavnički dom, zasedanje počinju u jedan sat posle podne po lokalnom vremenu. Sednici predsedava aktuelni potpredsednik države i predsedavajući Senata Majk Pens.

Reč je o jednoj od završnih procedura verifikacije ishoda izbornog procesa u SAD koju propisuje američki Ustav.

Prema rezultatima Elektorskog koledža, koje je to telo usvojilo 14. decembra, potvrđena je izborna pobeda demokratskog kandidata Džozefa Bajdena nad republikanskim kandidatom i aktuelnim predsednikom Donaldom Trampom.

Na osnovu tih rezultata izabrani predsednik Bajden osvojio je 306 elektorskih glasova naspram Trampova 232, navodi Glas Amerike.

Protivljenje kongresnoj potvrdi glasanja Elektorskog koledža najavilo je više od stotinu republikanskih kongresmena u Predstavničkom domu i 13 članova Senata.

B92, Foto: Printscreen/ Novosti.rs

POSLEDNJE OBJAVLJENO

1 komentar

Ostavite komentar