Tramp uz vatromet na planini Rašmor: Na delu je ultralevi fašizam

Tramp uz vatromet na planini Rašmor

Američki predsednik Donald Tramp napao je “besne gomile” koje su pokušale da ruše spomenike vođama Konfederacije i drugih istorijskih ličnosti upozoravajući hiljade pristalica na planini Rašmor da demonstranti pokušavaju da izbrišu američku istoriju.

Na dan na koji je u sedam američkih saveznih država zabeležen rekordni broj novooboljelih od covida-19, pandemija je ušla u najuži Trampov krug. Kimberli Gilfojl, viša zvaničnica izborne kampanje i devojka njegovog sina Donalda Trampa Juniora, bila je pozitivna na testiranju u Južnoj Dakoti pre Trampovog govora, prema zvaničniku kampanje Serđu Goru. Tramp Junior testiran je i negativan je na virus.

Na skupu je oko 7.500 ljudi bilo nagurano u amfiteatar i mnogi nisu nosili maske prkoseći zdravstvenim zvaničnicima koji su pozvali Amerikance da izbegavaju masovna okupljanja kako bi se usporilo širenje covida-19.

Govoreći ispod planine na kojoj su uklesani likovi četiri američka predsednika Tramp je upozorio da protesti protiv rasne nejednakosti u američkom društvu ugrožavaju temelje američkog političkog sistema.

“Nemojte biti u zabludi, cilj ove levičarske kulturne revolucije je da se svrgne Američka revoluciju”, poručio je Tramp.

“Našu decu u školama uče da mrze sopstvenu zemlju”, dodao je.

Tramp je objavio da će osnovati “Nacionalni vrt američkih heroja” koji je opisao kao veliki park s spomenicima “najvećim Amerikancima” ali druge detalje nije otkrio.

Tramp uz vatromet na planini Rašmor: Na delu je ultralevi fašizam
Printscreen

Tokom protesta širom zemlje koji su usledili nakon što je preminuo crnac Džordž Flojd kojeg je gušio beli policajac u Mineapolisu, u nekoliko gradova demolirane su statue konfederacijskih generala koji su vodili pobunu protiv američke vlade tokom građanskog rata 1861-65.

Demonstranti su neuspešno pokušali i da sruše kip predsednika Endrjua Džeksona ispred Bele kuće. Džekson, poznat po populističkim odlukama, bio je robovlasnik i izgnao je hiljade Indijanaca iz njihovih domova.

“Besne gomile pokušavaju da sruše spomenike našim tvorcima, oskrnave naše najsvetije spomenike i pokrenu talas nasilja u našim gradovima”, rekao je.

Tramp nastoji da se predstavi javnosti kao vođa koji snažno štiti red i mir u zemlji.

Tramp se protivi predlozima da se američke vojne baze koje nose imena konfederacijskih generala preimenuju i najavio je stroge kazne za one koje uništavaju spomenike.

Skup nije bio predizborni ali Tramp je pomenuo sve bitne teme iz predizborne kampanje nastojeći da mobiliše svoju izbornu bazu pred predsedničke izbore 3. novembar na kojima traži drugi mandat.

“Na delu je ultralevi fašizam koji traži bezuslovnu odanost. Ako ne govorite tim jezikom, ne sprovodite njegove rituale, ne ponavljate njegove fraze i ne sledite zapovesti tad ćete biti cenzurisani, prognani, stavljeni na crnu listu, progonjeni i kažnjeni. To nam se neće dogoditi”, rekao je.

Kod planine Rašmor u koju su uklesani likovi Džordža Vašingtona, Tomasa Džefersona, Teodora Ruzvelta i Abrahama Linkolna vatrometi nisu održavani od 2009. zbog zaštite prirodne sredine.

Tramp se založio za vatromet koji je i održan a vlasti Južne Dakote ocenile su da su okolne šume “osnažile” i postale otpornije na požare koje su izazvali raniji vatrometi u tom zaštićenom prirodnom pojasu a tvrdili su i da je tehnologija vatrometa uznapredovala.

Indijanci koji su protestovali pred Trampov dolazak uhapšeni su zbog blokiranja saobraćajnice prema spomeniku. Kritikovali su Trampov dolazak zbog rizika širenja covida-19 i proslave američkog Dana državnosti na području koje je za njih sveto.

Južna Dakota je snažno uporište republikanaca i nije tako pogođena koronavirusom kao druge savezne države, ali u okrugu u kojem je planina Rushmore broj slučajeva se u proteklih mesec dana udvostručio.

Tramp će službenu proslavu Dana državnosti održati u Vašingtonu.

N1, Hina

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare