U ponedeljak hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog nasilja u pojasu Gaze

Izvor:

Savet bezbednosti UN održaće hitan sastanak iza zatvorenih vrata u ponedeljak da diskutuje o najnovijoj eskalaciji sukoba Izraela i palestinskog Islamskog džihada u pojasu Gaze, saopštio je palestinski ambasador u UN Rijad Mansur.

Sastanak su zatražili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), član SB UN, zajedno sa Kinom, Francuskom, Irskom, Norveškom, navedeno je u saopštenju direktorke za strateške komunikacije Ministarstva spoljnih poslova Emirata Afre Mahaš al-Hameli.

“Ujedinjeni Arapski Emirati su naglasili potrebu da se obnovi zatišje u pojasu Gaze, smanji eskalacija i sačuvaju životi civila”, rekla je ona i dodala da Abu Dabi “izražava duboku zabrinutost za trenutnu eskalaciju i poziva na maksimalnu uzdržanost kako bi se sprečilo uvlačenje u nove nivoe nasilja i nestabilnosti”.

Na sastanku u ponedeljak članovi Saveta bezbednosti razgovaraće o najnovijem razvoju dogadjaja i kako da se “podrže medjunarodni napori da se postigne sveobuhvatan i pravedan mir”, preneli su izraelski mediji.

Odluka o sastanku doneta je nekoliko sati pošto se palestinska misija u UN obratila članovima SB UN i pozvala ih da, kako je navedeno u saopštenju kabineta palestinskog ambasadora “preuzmu (svoje) odgovornosti da zaustave izraelsku agresiju protiv palestinskog naroda u pojasu Gaze i obezbede medjunarodnu zaštitu za palestinski narod”.

Sukob Izraela i Islamskog džihada u pojasu Gaze započeo je u petak popodne izraelskim napadima iz vazduha na tu palestinsku teritoriju.

U tom najžešćem sukobu od rata u Gazi u maju prošle godine poginulo je najmanje 29 Palestinaca, uključujući šestoro dece i četiri žene, a 253 je ranjeno, po podacima palestinskog Ministarstva zdravlja u pojasu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare