U Rusiji završen neradni period uprkos rastu broja slučajeva zaraze korona virusom

Izvor:
Beta-AFP

Rusija je juče nastavila normalni život posle nedelju neradnih dana koje su vlasti proglasile da bi zaustavile širenje korona virusa, iako su tokom tog perioda zabeleženi novi visoki brojevi zaraženih i umrlih.

Predsednik Vladimir Putin proglasio je neradni period od 30. oktobra do 7. novembra da bi se prekinuli lanci zaraze u zemlji, najteže pogodjene korona virusom u Evropi.

U Moskvi kao i u većini ruskih gradova ta mera je uključivala zatvaranje kafea i restorana, sportskih centara, frizerskih salona i radnji koje nemaju neophodne proizvode.

Većina ruskih regiona odlučila je da ne produži te mere i samo njih nekoliko medju kojima i Novgorod na severozapadu i Tomsk u Sibiru opredelili su se da produže period na još nedelju dana.

Zemlja je zabeležila u subotu novi najviši dnevni broj zaraženih korona virusom – 41.335. Najviši broj smrtnih slučajeva zbog kovida, 1.195, ustanovljen je u četvrtak, u jeku neradnog perioda.

Vlasti su juče objavile da su zvanično zabeležile 39.400 novih slučajeva zaraze u poslednjih 24 časa i 1.190 umrlih.

Posle strogog zatvaranja u proleće 2020. godine vlasti su odbile ponovo da uvedu lokdaun, uprkos novim talasima zaraze, da bi ograničile ekonomske gubitke.

Brzo širenje zaraze kovida-19 takodje je olakšano slabom stopom vakcinacije ruske populacije koja je podozriva prema vakcinama.

Iako Rusija ima više vakcina sopstvene proizvodnje samo 34 odsto od oko 144 miliona Rusa je potpuno vakcinisano, prema zvaničnim statistikama.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar