U SAD ukradeno više od 200 milijardi dolara pomoći tokom pandemije korona virusa

Izvor:

Više od 200 milijardi dolara je možda ukradeno iz dve velike inicijative za pomoći malim preduzećima tokom pandemija korona virusa, nova je procena američkog nadzornog organa.

Brojke koje je danas objavio generalni inspektor američke administracije za mala preduzeća mnogo su veće od prethodnih projekcija kancelarije.

Iz administracije naglašavaju koliko su programi zaštite plata i zajma u slučaju ekonomskih povreda izazvanih korona virusom bili ranjivi na prevarante, posebno u ranim fazama pandemije.

U izveštaju generalnog inspektora navodi se da je “najmanje 17 odsto svih sredstava za COVID-EIDL i JPP isplaćeno potencijalno lažnim akterima”.

Procena prevare za program zajma u slučaju ekonomskih povreda u slučaju COVID-19 je više od 136 milijardi dolara, što predstavlja 33 odsto ukupnog novca potrošenog na taj program, navodi se u izveštaju.

U komentarima priloženim izveštaju, visoki zvaničnik SBA osporio je nove brojke.

Vršilac dužnosti saradnika administratora SBA za pristup kapitalu Bejli DeVris rekao je da pristup generalnog inspektora “sadrži ozbiljne nedostatke”.

On navodi da zbog toga generalni inspektor značajno precenjuje prevaru i nenamerno obmanjuje javnost da veruje da posao koji je urađen imao značajan uticaj na zaštitu od prevare.

Asošijeted pres je 13. juna izvestio da su prevaranti potencijalno ukrali oko 280 milijardi dolara hitne pomoći dok je još 123 milijarde dolara potrošeno je pogrešno.

Najveći deo potencijalnih gubitaka je iz dva programa SBA, a drugi iz obezbeđenih beneficija za nezaposlene radnike koji su iznenada ostali bez posla usled ekonomskih preokreta izazvanih pandemijom.

Generalni inspektor SBA, Hanibal Ver saopštio je danas da izveštaj koristi istražne slučajeve, prethodno izveštavanje (generalnog inspektora) i najsavremeniju analizu podataka kako bi se identifikovale višestruke šeme prevare.

Portparol SBA saopštio je danas da je “od vitalnog značaja da se razjasni da se 86 odsto verovatnih prevara u programima JPP i COVID-EIDL dogodilo u prvih devet meseci tih programa.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare