22/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

U Tadžikistanu počele vojne vežbe pod vođstvom Rusije

Printscreen YouTube/ Sputnjik Srbija

Izvor:
Beta-AFP

Rusija je danas počela zajedničke vojne vežbe sa Uzbekistanom i Tadžikistanom u blizini granice sa Avganistanom, gde se tamošnje snage bore protiv talibanskih pobunjenika koji su pokrenuli ofanzivu od početka povlačenja američkih snaga iz te zemlje.

Moskva se postavila kao bedem protiv mogućeg prelivanja tog sukoba u centralnoj Aziji, gde tri bivše sovjetske republike imaju granice sa Avganistanom.

Vežbe se održavaju u Tadžikistanu na vojnom poligonu koji se nalazi oko 20 kilometara od granice sa Avganistanom.

U tim vežbama učestvuje 2.500 vojnika iz Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana, saopštile su ruske vlasti i dodale da će se te vežbe izvoditi do 10. avgusta, a paralelno su u toku rusko-uzbekistanske vojne vežbe sa 1.500 ljudi.

Ti manevri su na jugu Uzbekistana, takodje u blizu granice sa Avganistanom.

Načelnik Generalštaba ruske vojske, general Valerij Gerasimov, koji je danas otišao da nadgleda vežbe u Uzbekistanu, izjavio je da glavna pretnja u tom regionu dolazi iz Avganistana.

“Brzo povlačenje stranih snaga iz Avganistana izazvalo je brzo pogoršavanje situacije i jačanje terorističkih aktivnosti”, rekao je ruski general.

Rusija inače ima vojne baze u Tadžikistanu i Kirgiziji, koje važe za dve najsiromašnije zemlje centralne Azije.

Tadžikistan, koji ima 9,5 miliona stanovnika, deli granicu dugačku 1.300 kilometara sa Avganistanom. Talibani su u junu preuzeli kontrolu nad glavnim graničnim prelazom između te dve zemlje.

Talibani su ofanzivu protiv avganistanskih snaga počeli u maju, čim je počelo povlačenje stranih vojnika, a države Zapada zbog pogoršanja stanja u toj zemlji evakuišu svoje građane.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: