Uhapšena žena koja je pokušala da spreči spaljivanje Kurana u Stokholmu

Izvor:
Beta-AP, Foto: Fredrik Sandberg/TT News Agency via AP

Švedska policija uhapsila je danas jednu ženu koja je antiislamskog aktivistu isprskala prahom iz aparata za gašenje požara dok je on ispred Ambasade Irana u Stokholmu protestovao paljenjem muslimanske svete knjige Kurana.

Ta žena je odvedena i osumnjičena da je remetila javni red i mir i da se nasilno ponašala prema jadnom policajcu, a aktivista Salvan Momika, izbegllica iz Iraka, neometano je nastavio svoj protest jer ga je odobrila policija.

Policija je dozvolila njegov protest pozivajući se na to da on ima slobodu govora, ali ga je osumnjičila zbog govora mržnje.

Niz antiislamskih protesta i spaljivanja Kurana u Švedskoj su izazvali gnev muslimanskih zemalja, napade na švedske diplomatske misije i pretnje islamskih ekstremista.

Švedska je u četvrtak podigla upozorenje na terorizam gotovo na najviši nivo, ocenivši da je postala prioritetna meta terorističkih grupa.

Aktivista je rekao da će nastaviti da pali primerke Kurana uprkos pretnjama i njemu i Švedskoj jer kaže da „želi da zaštiti stanovništvo Švedske od poruka koje šalje Kuran“.

Voče muslimana u Švedskoj su pozvale državu da nađe način da se zaustavi spaljivanja Kurana.

Švedska je pre pola veka odustala od zakona protiv bogohuljenja, a vlada kaže da nema nameru da ga ponovo uvodi.

Međutim, Vlada je danas najavila razmatranje pravnih mogućnosti da policija odbija izdvanje dozvole za demonstracije ako postoji zabrinutost za nacionalnu bezbednost Švedske.

Po rečima ministra pravde Gunara Stromera, proučiće se zakoni u zemljama poput Francuske, Norveške i Holandije za koje je rekao da imaju široku slobodu govora, ali i „veći prostor za uključivanje bezbednosti u ovu vrstu procene“.

Spaljivanje Kurana navelo je nekoliko zemalja da nalože opreznost svojim državljanima koji putuju u Švedsku.

Američka ambasada u Švedskoj je ove sedmice izdala bezbednosno upozorenje na „moguće napade terorista u znak odmmazde“ i pozvala državljane SAD da budu oprezni kada idu na javna mesta gde je mnogo ljudi i kada su blizu diplomatskih predstavništava.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare