Ukrajina zaustavila isporuke ruskog gasa ka Evropi

Izvor:
Beta-AP, Foto: Pixabay

Ukrajinski operator gasovoda zaustavio je danas isporuke ruskog prirodnog gasa kroz ključno čvorište na istoku Ukrajine koje snadbeva gasom zapadnoevropske domove i industriju.

Isporuke ruskog gasa preko čvorišta Novopskov, u oblasti koju kontrolišu separatisti koje podržava Moskva prekidaju se od danas zbog akcija neprijateljskih snaga, medju kojima je i ispuštanje gasa, saopštio je operator za prirodni gas.

Kroz Novopskov prolazi trećina ruskog prirodnog gasa koji kroz Ukrajinu ide ka Zapadnoj Evropi ali će trenutni efekat isključenja neće biti osetan pošto se veći deo gasa može usmeriti kroz drugi cevovod.

Preliminarni podaci o protoku sugerišu da se to već dešava, iako je ruska državna kompanija Gasprom saopštila da je količina gasa koji teče u Evropu kroz Ukrajinu smanjena za 25 odsto u odnosu na dan ranije.

Potrošači u Evropi bi se mogli suočiti sa višim računima za energiju u vreme već rastućih cena.

Prekid naglašava i širi rizik za snabdevanje gasom u ratu i ima simboličan značaj jer je Ukrajina prvi put poremetila protok ka zapadu.

Evropska unija je nastojala da smanji svoju zavisnost od ruske energije, postepeno ukidajući upotrebu uglja i razmatrajući da učini isto za naftu. Gas predstavlja složeniji problem, s obzirom na to koliko ga Evropa koristi i na tehničke poteškoće u pronalaženju dobavljača na drugim mestima.

Nije bilo jasno da li će Rusija odmah reagovati, pošto ima dugoročne ugovore i druge načine transporta gasa.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare