Ukrajinski general: Stigla kasetna municija iz SAD

Izvor:
N1, Ilustracija, Foto: Wikipedia

Ukrajinski general Oleksandar Tarnavski potvrdio je danas televiziji CNN da su iz Sjedinjenih Američkih Država dobili kontroverznu kasetnu municiju.

„Upravo smo je dobili. Još je nismo upotrebili, ali ta municija može radikalno promeniti stanje na frontu. I neprijatelj zna da ćemo sa ovim oružjem imati prednost i prepustiće nam teritoriju na kojoj je moguće koristiti“, rekao je Tarnavski.

On je istakao da se kasetna municija neće upotrebljavati u gusto naseljenim područjima, čak i ako su ih okupirale ruske snage, a gde će tačno biti korišćena odlučivaće „više istance“.

Sjedinjene Države su prethodno saopštile da su dobile pismene garancije da Ukrajina kasetnu municiju neće koristiti u naseljenim područjima i da će po završetku rata sprovesti razminiranje.

„Rusi misle da ćemo kasetnu municiju koristiti na celom frontu, što nije tačno, ali su veoma zabrinuti“, kazao je Tarnavski.

Vašington tvrdi da je Ukrajini poslata kasetna municija zbog toga što nema dovoljno standardne artiljerijske municije.

„Snabdevanje kasetnom municijom je privremeno i kada proizvodnja standardne municije dostigne nivo koji će zadovoljiti potrebe Ukrajine, više neće biti potrebe za slanjem kasetnog oružja“, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Džek Salivan.

Upotreba kasetne municije zabranjena je u oko 120 zemalja, ali to nisu uradili ni SAD, ni Rusija, ni Ukrajina.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare