Vašington pozvao Kinu posle razgovora Si-Putin, da se ne stavi na lošu stranu istorije

Izvor:
Beta-AFP, Foto: Pixabay

SAD su pozvale danas Kinu da prestane da podržava rusku invaziju Ukrajine da se ne bi stavila na “lošu stranu istorije” posle telefonskog razgovora kineskog i ruskog predsednika Si Djinpinga i Vladimira Putina.

“Zabrinuti smo zbog svrstavanja Kine na stranu Rusije”, rekao je portparol američke diplomatije kao reakciju na taj poziv izmedju dvojice predsednika tokom koga je Peking dao uveravanja Moskvi o podršci po pitanju “suvereniteta” i “bezbednosti”.

On je ukazao da je prošlo više od tri meseca od ruske “brutalne invazije” Ukrajine i Kina je još uz Rusiju, nastavlja da širi rusku propagandu širom sveta, nastavlja da štiti Rusiju u medjunarodnim organizacijama čime ne odgovara svojim obavezama kao stalna članica Saveta bezbednosti UN.

“Ona i dalje negira postojanje zločina koje je Rusija počinila u Ukrajini, nagoveštavajući naprotiv da je to izrežirano”, ocenio je taj zvaničnik.

“Zemlje koje izaberu stranu Vladimira Putina neizbežno se stavljaju na lošu stranu istorije. Došao je trenutak da vodje sveta jasno osude flagrantnu agresiju predsednika Putina i da podrže Ukrajince”, dodao je portparol Stejt departmenta.

On je ponovo upozorio Kinu protiv davanja bilo kakve “vojne pomoći” Rusiji ili protiv bilo kakve “sistematske podrške da bi izbegla sankcije” koje su joj uvele zapadne zemlje.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare