Vidovdan proglašen za praznik grada Čikaga

Vidovdan proglašen za praznik grada Čikaga
Image by Jürgen Polle from Pixabay

“Naša srpska zajednica ima duboku istoriju u našem gradu i srećni smo da podržavamo ovaj važan praznik”, napisala je u ukazu gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut

Gradonačelnica Čikaga proglasila je Vidovdan praznikom tog grada, u znak počasti njegovoj velikoj srpskoj zajednici, jednoj od najvećih u SAD, koja ima duboku istoriju i tom gradu.

“Naša srpska zajednica ima duboku istoriju u našem gradu i srećni smo da podržavamo ovaj važan praznik”, napisala je u ukazu gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut (Lori Lightfoot), prenela je američka ambasada na svom Tviter nalogu.

U ukazu se navodi da je Vidovdan jedan od najvažnijih kulturoloških praznika za srpski narod širom sveta kojim se slavi pomirenje i izdržljivost naroda koji je bio potlačen, koji stremi ka slobodi, dostojanstvu i jednakosti, univerzalnim idejama koje inspirišu i traže stalnu pažnju do danas.

Navodi se i da je Vidovdan dan kada se odaje počast srpskom porazu od Otomanskog carstva i pet vekova nasilne vladavine zbog odbijanja ljudi da voljno prihvate tuđu vlast.

Zbog toga gradonačelica proglašava 28. jun Vidovdan za praznik Čikaga i poziva sve stanovnike da se pridruže proslavi tog dana i svega što on predstavlja.

Gradonačelnica je podsetila i da su Beograd i Čikago pobratimljeni gradovi od 7. juna 2005. godine, čime su formalizovani kulturni, istorijski i ekonomski odnosi koji postoje decenijama.

Američka ambasada zahvalila je gradonačelnici na odavanju počasti “bogatoj i ponosnoj tradiciji srpske zajednice grada”.

“Naša nacija je jača zbog imigranata”, navela je američka ambasada, na svom Tviter nalogu.

Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar