Voda iz rezervoara brane više nije dovoljna za hlađenje reaktora u Zaporožju

Izvor:
Beta-AFP, Foto: AP

Nivo rezervoara vode brane Kahovka na jugu Ukrajine više nije dovoljan da obezbedi hlađenje reaktora nuklearne elektrane Zaporožja, saopštio je danas operater brane.

Nivo vode “ispod kritičnog praga od 12,7 metara” više nije dovoljan za snabdevanje “rezervoara nuklearne elektrane Zaporožja” za hlađenje, rekao je na ukrajinskoj televiziji šef ukrajinskog operatera Ukrihidroenergo Igor Sirota.

Brana se nalazi na reci Dnjepar, koja napaja rezervoar koji obezbeđuje vodu za hlađenje nuklearne elektrane, najveće u Evropi, koja se nalazi oko 150 kilometara uzvodno i koja se nalazi pod kontolom ruskih snaga.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Gorssi), koji bi trebalo da poseti elektranu sledeće nedelje, rekao je ranije ove nedelje da voda više neće moći da se pumpa ako nivo padne ispod 12,7 metara.

Neophodno je konstantno hlađenje reaktora kako bi se izbegao akcident topljenja i potonje radijacije.

Veliko jezero za hlađenje u blizini Zaporožja je trenutno puno i sadrži dovoljno rezervi za nekoliko meseci, pošto su ugašeni reaktori elektrane.

Osoblje elektrane je već uvelo mere za ograničavanje potrošnje vode, koristeći je samo za “osnovne aktivnosti vezane za nuklearnu bezbednost”, rekao je Grosi.

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za uništenje brane Kahovka.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare