Za ulazak u Austriju uskoro obavezni „negativni“ testovi

Za ulazak u Austriju uskoro obavezni „negativni“ testovi

U Austriji od 10. februara stupaju na snagu veća ograničenja prilikom ulaska u ovu zemlju koja ima veliki broj „gastarbajtera“.

Međutim, vlasti ističu, a prenose ovdašnji mediji, da se novi režim putovanja uvodi zbog sprečavanja prenosa novih sojeva virusa korone. Zbog novog soja, zabranjuje se ulazak građanima Velike Britanije, a od zabrane izuzeti su samo građani EU, lica koja se nalaze na poslovnom putovanju i studenti koji dolaze iz Velike Britanije.

Ministarstvo zdravlja Austrije je objavilo da će sada biti obavezan test prilikom ulaska u zemlju. Pored obaveznog desetodnevnog karantina, svi koji iz rizičnih zemalja ulaze u Austriju, moraće da imaju negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 72 sata. Jedini izuzetak jeste taj da se testiranje izvrši kasnije u Austriji, i to u roku od 24 sata od ulaska u zemlju.

„Negativan test se mora pokazati prilikom mogućih kontrola, pri čemu kontrola može da se sprovede na bilo kom mestu, a tako i u okviru saobraćajne kontrole“, ukazuje se u uredbi. I pored negativnog testa lice koje uđe u Austriju iz rizičnih regiona i zemalja mora stupiti u desetodnevni karantin. Međutim, za razliku od najave, u uredbi je ostala mogućnost prekidanja samoizolacije nakon petog dana, novim negativnim testom.

Još jedna novost jeste ona za prekograničnih radnika, koji će morati da se registruju elektronski pre ulaska u Austriju, i ujedno imaju negativan test. Prekogranični radnici moraće da imaju sa sobom, prilikom prelaska granice, negativan antigenski ili PCR test ne stariji od sedam dana. Kao prekogranični radnici se vode, prema uredbi, sva lica koja najmanje jednom mesecnco iz poslovnih razloga putuju u Austriju.

Danas

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar