Zajednička vojna vežba Rusije i Belorusije blizu granice sa Poljskom

Izvor:
Beta

Rusija i Belorusija su saopštile da danas izvode zajedničku vojnu vežbu u blizini belorusko-poljske granice, u vreme tenzija izmedju Minska i EU zbog migrantske krize.

Moskva je poslala padobrance u Belorusiju u znak podrške svom savezniku u vreme tenzija zbog priliva hiljada migranata iz Belorusije na granicu sa Poljskom, navodi Asošiejted pres.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će ruski padobranci učestvovati u vežbi u beloruskoj oblasti Grodno, uz granicu sa Poljskom.

Vojska Belorusije je saopštila da je cilj vežbe provera spremnosti savezničkih snaga za brzo reagovanje zbog “pojačanja vojnih aktivnosti u blizini beloruske granice”.

Navela je da će u okviru vežbe, u kojoj učestvuju snage beloruske protivvazdušne odbrane i helikopteri, vojnici vežbati gadjanje neprijateljskih izvidjača i ilegalnih oružanih formacija, izmedju ostalog.

Rusija je ove nedelje dva dana uzastopno slala bombardere u patrolne misije iznad Belorusije. Zamenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski rekao je da su ti letovi odgovor na masovno nagomilavanje vojnika na granici Poljske i Belorusije.

Moskva snažno podržava Belorusiju u trenutku njenog sukoba sa EU, jer su hiljade migranata i izbeglica, mahom sa Bliskog istoka, došle na njenu granicu sa Poljskom u nadi da će stići do Zapadne Evrope.

Evropska unija optužuje autoritarnog beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da podstiče ilegalne prelaske belorusko-poljske granice. Unija veruje da je taj “hibridni napad” odgovor Lukašenka na sankcije koje je Brisel uveo Minsku zbog oštre represije nad antivladinim demonstrantima posle prošlogodišnjih predsedničkih izbora u Belorusiji.

Belorusija negira optužbe, ali navodi da više neće sprečavati izbeglice i migrante u njihovom pokušaju da udju u EU.

Ministarstvo odbrane Belorusije optužilo je juče Poljsku za nagomilavanje vojnika na granici “bez presedana”, navodeći da sprečavanje ulaska migranata ne opravdava razmeštanje 15.000 vojnika, koji imaju podršku tenkova, snaga protivvazdušne odbrane i drugog oružja.

Rusija i Belorusija imaju sporazum koji predvidja bliske političke i vojne veze. Lukašenko je naglasio potrebu pojačanja vojne saradnje sa Rusijom, dok je, kako je naveo, suočen sa agresivnim akcijama NATO-a.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar