Niko u Savetu bezbednosti UN nije podržao ukrajinsku verziju oko Zaporoške nuklearke

Izvor:
IN4S, Sputnjik, Foto: Printskrin/Twitter/ Russian Arms Control Delegation in Vienna

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala

Na sednici Saveta bezbednosti UN niko nije podržao ukrajinsku verziju događaja oko Zaporoške nuklearke, koju redovno granatira ukrajinska vojska optužujući Moskvu za to, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

„Tu besmislenu ukrajinsku verziju događaja, tokom koje su pokušali da iznesu optužbe na račun Rusije, niko nije podržao i nadamo se da će uspeti da obuzdaju ukrajinsko rukovodstvo od novih nepromišljenih provokacija. Osim toga, nadamo se da će generalni sekretar Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi uskoro posetiti Zaporošku neklearku i da mu u tome neće zasmetati ni Ukrajinci, ni Sekretarijat UN“, napisao je Poljanski na Telegramu.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Ukrajinska vojska je gađala iz višecevnih bacača raketa „Uragan“ nuklearnu elektranu Zaporožje u Energodaru. Fragmenti i raketni motor pali su na oko 400 metara od pogonske jedinice stanice. Prilikom približavanja energetskim blokovima, raketa je izbacila fragmentacionu municiju. U pogođenom području našlo se suvo skladište istrošenog nuklearnog goriva i punkt automatizovane kontrole radijacione situacije. Udarni elementi oštetili su zgrade uprave i teritoriju skladišta.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare