Ombudsman kontroliše Ministarstvo odbrane zbog navoda o obaveznoj vakcinaciji vojnika

Ombudsman kontroliše Ministarstvo odbrane zbog navoda o obaveznoj vakcinaciji vojnika

Zaštitnik građana pokrenuo je juče postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva odbrane na osnovu pritužbe Vojnog sindikata da je po naređenju načelnika Generalštaba Vojske Srbije (VS) u toku obavezna vakcinacija pripadnika vojske.

Kako je saopšteno iz kabineta ombudsmana Zorana Pašalića, zatraženo je od Ministarstva odbrane da se u roku od 15 dana izjasni o tim kao i o navodima da se pripadnicima vojske koji se ne vakcinišu ukazuje da će disciplinski odgovarati, da će im biti otkazan radni odnos, odnosno da će biti onemogućeni da napreduju.

“Po Ustavu Srbije, domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama koje je Srbija potpisala, imunizacija građana, pa time i pripadnika Vojske Srbije, može biti podsticana isključivo afirmativnim merama, nikako sankcijama. Sankcije vode u diskriminaciju koja je zabranjena”, naveo je ombudsman.

Podsetio je da je diskriminacija po bilo kojem osnovu zabranjena Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i dodao da je Konvencijom o ljudskim pravima i biomedicini propisano da interesi i dobrobit ljudskog bića imaju prednost nad interesom društva ili nauke, kao i da se zahvat koji se odnosi na zdravlje može izvršiti “samo ako je lice na koje se zahvat odnosi prethodno dalo saglasnost i bilo o njemu obavešteno”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare