Putin nas je pitao: Zašto nikad niste tražili povratak 1.000 vojnika na KiM?

Putin nas je pitao: Zašto nikad niste tražili povratak 1.000 vojnika na KiM?

Vučić neće da organizuje referendum tamo gde bi ga mogao zaboleti.

Smrt gospođe Jelisavete Vasilić me iznenadila. Jeste imala 81 godinu, ali dan ranije sam je video na televiziji, i bila je puna ideja, optimizma, planova, akcija… I pominjala je priču o korupciji sa tim velikim kapitalnim projektima, pominjala je Rio Tinto, i delimično Beograd na vodi. Onda sam uveče uhvatio nekoliko rečenica predsednika koji se obrušio na nju, nazivajući zapravo nju koruptivnom ličnošću, a ne teme koje je ona otvorila, izjavio je politikolog Cvijetin Milivojević, gostujući u emisiji Reč produkcije Helmkast.

– Ona je preminula u utorak, a već u četvrtak ministarka nadležna za resor zvani Rio Tinto bila je na nekoj pokaznoj, manevarsko-taktičkoj vežbi u Šapcu gde je ukazivala građanima da to zapravo nije Rio Tinto, nego Eldorado, i da građani Podrinja i Mačve treba da budu presrećni što će im neko bušiti zemlju i rušiti kuće – kazao je Milivojević.

On je podsetio da je Savet za borbu protiv korupcije bio jednako kritičan i prema vladama koje su prethodile Vučićevim vladama, kako je rekao.

– Na kraju krajeva, priča o 24 sporne privatizacije koja je završila kao nalog EU da se reši, potekla je iz Saveta koji je nekada vodila Verica Barać. Savet je tada imao bespoštedne kritike protiv tadašnjih lidera vlasti, između ostalog i Đilasa i ljudi koji su bili personifikacija Demokratske stranke. To je Vučić očigledno zaboravio, i on bi da ima Savet koji bi da ga hvali, miluje i govori „Bravo majstore, to je odlično“. Vidite kako su oni osetljivi na kritike Fiskalnog saveta, gospodina Pavla Petrovića i njegovih stručnjaka. Svaka njegova dobronamerna kritika se na nož dočeka, odmah mediji odani Vučiću počnu da ih razvlače, kolike su im plate, šta to oni rade, za koga rade i slično – navodi politikolog.

Upitan da li, u slučaju da projekat Rio Tinta zaživi, otrovne materije koje bi se izlivale iz Jadra u Drinu, pa potom u Savu, Dunav i konačno u Crno more, dovode u opasnost i druge zemlje, odgovorio je potvrdno.

– Jadar se uliva u Drinu, a Drina je već međunarodna reka, ona teče između Srbije i Bih. Dunav nakon Srbije teče kroz dve zemlje Evropske unije, a potom se uliva u Crno more. Prema tome, to je međunarodni problem. Pa sad da li ćemo praviti referendum u selu gde se ruši najviše kuća, ili u mesnoj zajednici, ili u opštini Loznica, ili celom Podrinju, ili celoj Srbiji, ili na međunarodnom nivou – zapitao se on.

Printscreen YouTube

Milivojević zaključuje da Vučić neće da organizuje referendum tamo gde bi ga mogao zaboleti.

– Građani su zaboravili da je 2013. godine obećao referendum o Briselskom sporazumu, kada je protivustavno naterao Ivicu Dačića kao formalnog premijera da parafira taj sporazum. I prva izjava Vučića bila je da će organizovati referendum da li građani prihvataju ili ne prihvataju Briselski sporazum. I šta bi od toga? Ne bi ništa – podsetio je Milivojević.

On je rekao da su izneo i obrazložio zašto su prošlogodišnji izbori bili protivustavni, rekavši da je Skupština „oktroisana“, odnosno, kako je objasnio, poklonjena građanima Srbije od predsednika Vučića.

Govoreći o Srebrenici, rekao je da je brojka od 8.000 ubijenih Srebreničana „zadata priča“.

– Međunarodna zajednica je odlučila da napravi neku vrstu novog muzeja holokausta, i ona je dozvolila inženjering brojki. Više kriterijum nije da je žrtva ubijena od srpskih snaga u periodu nakon ulaska srpskih snaga u Srebrenicu. Ne. Bilo gde da je bošnjačka žrtva poginula na teritorijih BiH, posmrtni ostaci mogu biti sahranjeni tu. I to vam je najbolji primer Emira Suljagića, direktora tog centra, čiji je otac poginuo u borbama sa srpskim snagama 1992. godine, dakle tri godine ranije. On je takođe sahranjen kao žrtva takozvanog genocida u Srebrenici – poentirao je Milivojević, dodavši da je nebrojeno takvih slučajeva.

HelmCast

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare