Sastaje se Sinod SPC

Sastaje se Sinod SPC

Sinod Srpske pravoslavne crkve održaće danas prvi sastanak posle sahrane patrijarha Irineja.

Sabor, na kome će se birati novi patrijarh, najverovatnije će biti održan pre redovnog majskog termina, piše B92.

Izborni sabor za 46. patrijarha, biće po svoj prilici održan početkom iduće godine, krajem januara ili početkom februrara.

Ipak, ako epidemiološka situacija bude nepovoljna, moguće je da na izbor novog poglavara čekamo i do redovnog prolećnog zasedanja.

Verski analitičar Draško Đenović smatra da će izbor biti odložen.

“S obzirom da određen broj episkopa neće moći da dođu u Srbiju, ili ako budu došli, neće moći da se vrate eparhijama odakle su došli, zbog tamošnjih propisa koje te države imaju”, kazao je on za TV Prvu.

U medijima se uveliko spekuliše o nasledniku patrijarha Irineja. Upućeni su saglasni s time da najveće šanse imaju najstarije vladike.

Kulturolog Jovan Janjić ocenjuje da je jedan od kandidata episkop bački Irinej.

“Moguće da to bude episkop banjalučki Jefrem, koji je na prošlim izborima bio u najuužem krugu. Moguće da to bude episkop budimljansko-nikšićki Joanikije”, kazao je on.

Kao sigurne finalne kandidate mediji vide vladike Joanikija i Jefrema, dok će treći, navodno, biti ili vladika bački Irinej ili mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, kojima se predviđa jednak broj glasova.

Patrijarh se bira apostolskim načinom. Sabor glasa, imena trojice kandidata s najvećim brojem glasova stavljaju se u koverte, a onu sa imenom novog patrijarha potom izvlači jedan od monaha.

Prema Ustavu SPC, novi poglavar bi trebalo da bude izabran u roku od tri meseca. Ako se održi sadašnja situacija, pravo glasa imala bi 43 arhijereja, od kojih 34 ispunjavaju uslov da budu i birani. Za kandidaturu u drugom krugu biće potrebna najmanje 22 glasa.

B92, Prva

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare