22/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

U Francuskoj protesti zbog novih ograničenja protiv korona virusa

Image by <a href="https://pixabay.com/users/iankelsall1-7126962/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=5432392">ian kelsall</a> from <a href="https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=5432392">Pixabay</a>

Izvor:
Beta-AFP

Nekoliko desetina hiljada ljudi juče je širom Francuske protestovalo zbog mera uvedenih protiv epidemije korona virusa i širenja delta soja tog virusa.

U Parizu su na skupu na Trgu Bastilje pretežno bili pripadnici građanskog pokreta Žuti prsluci.

Agencija Frans pres na licu mestu je javila da je bilo nekoliko sporadičnih incidenata.

U Parizu je održan još jedan skup na Trgu Trokadero kod Ajfelove kule. Okupljeni su pevali himnu “Marseljezu”, a skup je održan na poziv bivšeg poslanika ekstremne desnice u Evropskom parlamentu Florijana Filipoa (Florian Philippot).

Parižani su na oba skupa uzvikivali “Sloboda”, nosili francusku zastavu i transparente sa natpisom “Slobodan sam, nisam tvoje zamorče”.

Skupovi su održani iako gradjani generalno smatraju da je dobra nedavno doneta odluka vlade da vakcina protiv korona virusa bude obavezna za medicinsko osoblje i druge profesije.

Od ove nedelje Francuzi moraju da za odlazak u bioskop, pozorište, muzej, ili na sportske događaje pokažu sanitarnu propusnicu, odnosno dokaz da su vakcinisani protiv korona virusa, preležali virus, ili da pokažu negativni test.

Sanitarna propusnica biće u avgustu obavezna za restorane, barove i putovanje vozom.

Slični skupovi održani su danas u oko 100 gradova u Francskoj.

Na skupovima su građani koji se protive nošenju maske, vakcinaciji i karantinu.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: