UNS osniva Klub frilensera i honoraraca novinara, snimatelja i fotoreportera

UNS osniva Klub frilensera i honoraraca novinara, snimatelja i fotoreportera

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je juče kolege da se učlane u Klub frilensera i honoraraca novinara, snimatelja i fotoreportera, koji će UNS osnovati 12. maja.

UNS je u rastućem broju frilensera i honoraraca u srpskim medijima i onih koji za strane medije rade iz Srbije, prepoznao potrebu za okupljanjem i zajedničkim angažmanom te, po mnogim pokazateljima, najugroženije grupe novinara i snimatelja, navodi se u saopštenju.

Kako je najavljeno, UNS će kolegama bez matičnih redakcija omogućiti akreditacije za događaje, pravnu zaštitu, pomoć u izradi tipskih ugovora, pomoć u osiguranju opreme i životnom osiguranju, pomoć pri otkupu radnog staža, povoljnije ugovore o korišćenju usluga mobilne telefonije i druge olakšice u radu.

„Formiranje kluba frilensera neophodan je korak za artikulisanje potreba i organizovanu borbu za ravnopravan status kolega koji trenutno rade u teškim uslovima – bez redakcija i ugovora, bez pravne i druge vrste zaštite, bez prava na akreditacije i amortizaciju opreme“, dodao je UNS.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar