IFIMES Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji 2020: Članstvo u NATO kao istorijski uspeh države

IFIMES Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES[1]) iz Ljubljane redovno analizira aktualna događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES je pripremio analizu aktualne političke situacije u Republici Sjevernoj Makedoniji povodom održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora 15.jula/srpnja 2020.godine. Iz opširne analize „Parlamentarni izboru u Sjevernoj Makedoniji 2020: Članstvo u NATO-u historijski uspjeh“ izdvajamo najvažnije i najzanimljivije dijelove.

Parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji 2020: Članstvo u NATO-u historijski uspjeh države

 

Prijevremeni parlamentarni izbori u Republici Sjevernoj Makedoniji biće održani 15. jula/srpnja 2020.godine.

IFIMES Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji 2020: Članstvo u NATO kao istorijski uspeh države
Image by Dimitris Vetsikas from Pixabay

Na izborima, prema proporcionalnom sistemu, za makedonski parlament (Sobranie), koji broji 120 članova pravo glasa će imati nešto manje od 1,8 miliona birača. Vodeće stranke na predstojećim izborima su: SDSM (vladajuća socijaldemokratska partija), VMRO-DPMNE (opoziciona konzervativna partija), Demokratska unija za integraciju (DUI – vladajuća partija etničkih Albanaca), Alijansa za Albance (ASH – opoziciona partija etničkih Albanaca), političke partije manjina kao što Turci, Romi, Bošnjaci, Srbi i drugi tradicionalno će imati svoje predstavnike u makedonskom parlamentu.

Novitet na makedonskoj političkoj sceni predstavlja Koalicija SDSM i albanske političke stranke BESA, koja je pokazatelj napretka u makedonskom društvu. Aktualna Vlada Republike Sjeverne Makedonije svoje djelovanje temelji na povezivanju kroz paradigmu „Jedno društvo za sve“ i „Vlada za građane“. Upravo je formiranje predizborne koalicije SDSM i BESA posljedica jedne takve politike i građanskog koncepta države.

Predstojeći parlamentarni izbori u Republici Sjevernoj Makedoniji važni su za obje strane političkog spektra (SDSM i VMRO-DPMNE), jer se vodi politička borba između demokracije i autoritarizma odnosno između građanskog i/ili etničkog (čak nacionalističkog i isključujućeg) karaktera Sjeverne Makedonije.

Ponovno se radi o izboru između „Zapada i Istoka“, iako su nominalno svi za „Zapad“.Ovi parlamentarni izbori nisu obični izbori, nego se radi o nastavku parlamentarnih izbora i političkih promjena i procesa započetih 11.decembra/prosinca 2016.godine kada su održani prijevremeni parlamentarni izbori, koji su doveli do svrgavanja režima Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE) i uspostavljanja nove vladajuće koalicije, koju predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM).

IFIMES Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji 2020: Članstvo u NATO kao istorijski uspeh države
Printscreen

27. mart 2020 – zaokruživanje državnosti

U posljednjem stoljeću Makedonci i njihova država prošli su kroz burnu historiju. Tako je 1903.godine pokrenut Ilindenski ustanak, jedan od najznačajnijih datuma u makedonskoj historiji. Tokom 2.svjetskog rata 1944.godine održano je zasjedanje ASNOM-a, na kojem su udareni temelji Socijalističkoj Republici Makedoniji, koja je bila ravnopravna federalna jedinica u okviru federalne Jugoslavije. Raspadom Jugoslavije 1991.godine održan je referendum o nezavisnosti i proglašena je nezavisna i samostalna Republika Makedonija, koju je pod tim imenom priznala većina država u svijetu. Ulazak u NATO 27.marta 2020.godine je četvrti važan datum u historiji Makedonaca i moderne makedonske države.

Članstvom u NATO-u se zaokružuje makedonska državnost, koji garantira opstojnost i teritorijalni integritet moderne makedonske države. Ulaskom u NATO nitko više ne može računati na Sjevernu Makedoniju za svoje velikodržavne projekte. Albanci kao građani pokazali su odnos do svoje države, pomogli su kod imena i članstva u NATO-u.

IFIMES Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji 2020: Članstvo u NATO kao istorijski uspeh države
Foto: politicki.rs

Članstvo u NATO-u je prije svega veliko priznanje Sjevernoj Makedoniji za demokratske promjene i postignute rezultate u protekle tri godine. Pokazalo se, da su promjene moguće i ostvarljive i da Sjeverna Makedonija – kao i regija Zapadnog Balkana – ima potencijale, koji to omogućavaju. Time je poslana snažna poruka i podsticaj drugim državama, koje su u čekaonici za EU i NATO. Također je važno, da je zvanični Brisel prepoznao tijek promjena u Sjevernoj Makedoniji i na njih reagirao pozitivno i konstruktivno.

Duh makedonskih promjena osjetio se u regiji

Promjena političke, diplomatske i šire društvene paradigme u Makedoniji otpočela je prije tri godine kada je čelnik SDSM Zoran Zaev pokrenuo niz demokratskih promjena i procesa, koji su doveli do nove pozitivne slike te u mnogo čemu specifične balkanske države.

IFIMES Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji 2020: Članstvo u NATO kao istorijski uspeh države
Printscreen

Aktualna vladajuća politička garnitura uspjela izvesti mirnu smjenu vlasti/režima, koji je nezakonito prisluškivao više od 26.000 građana i iznio iz zemlje, prema procjenama, najmanje pet milijardi EUR. Integracijska paradigma Zorana Zaeva i snažan međunarodni angažman doveli su do potpisivanja Sporazuma o dobrosusjedskim odnosima sa Bugarskom, donijet je zakon o unapređenju upotrebe jezika drugih etničkih zajednica. Potpisan je i implementiran Prespanski sporazum sa Grčkom, koji je omogućio deblokadu euroatlantskih integracijskih procesa.

Analitičarima su smatrali, da su poslije velikih strukturnih promjena u makedonskoj politici morali  uslijediti korjeniti pozitivni pomaci u integracijskom procesu što je i učinjeno.

Sjeverna Makedonija je do prije nešto više od tri godine bila „zemlja – slučaj“, a sada je primjer zemlje, koja je provela brojne reforme i deblokirala svoj euroatlantski put, koji je krunisan punopravnim članstvom u NATO-u. Vlada Republike Sjeverne Makedonije ima najsnažniju međunarodnu podršku, koju do sada nije imala nijedna Vlada u regiji od raspada SFRJ. To je vrlo važna činjenica, koju je potrebno iskoristiti u narednom periodu da Sjeverna Makedonija ali i regija konačno krenu naprijed.

Rješavanjem situacije u Sjevernoj Makedoniji pažnja je usmjerena ka okončanju dijaloga između zvaničnog Beograda i Prištine. Taj proces ulazi u završnu fazu, a poslije na red dolazi sređivanje situacije u Bosni i Hercegovini.

Analitičari smatraju, da je uspjeh Sjeverne Makedonije zasmetao jednom dijelu političkih krugova unutar države, regije ali i dijelu međunarodnih krugova, kojima ne odgovara okončanje dijaloga između zvaničnog Beograda i Prištine te kasnije sređivanje stanja u BiH. Zbog toga su predstojeći parlamentarni izbori važni ne samo za Sjevernu Makedonije nego i za regiju, jer će se jedan dio političkih snaga željeti vratiti na staro stanje.

Članstvo u NATO-u historijski uspjeh

Sjeverna Makedonija pokazala je, da je sposobna ostvarivati promjene. To je demokratska politička legitimacija sadašnjih vlasti. Članstvo u NATO-u je potvrda pravilnosti djelovanja.

Članstvo u NATO-u znači sigurnost, stabilnost i blagostanje.  Time se jača pouzdanost i sigurnost države za strane investicije. Istovremeno je članstvo u NATO-u velik iskorak ka članstvu u EU. To je neposredno iskustvo svih novih članica poslije okončanja hladnog rata. Bez članstva u NATO-u nijedna od 30. država ne bi bile tako uspješne, kao što su to sada. Članstvo znači suodlučivanje o ključnim pitanjima međunarodne politike. Sjeverna Makedonija neće više biti predmet rasprava na dnevnom redu međunarodnih foruma, nego će zajedno sa drugim državama članicama raspravljati i doprinositi rješavanju ključnih međunarodnih pitanja i izazova. To je kvantno pomicanje u funkcioniranju države, koja postane punopravna članica NATO-a.

IFIMES Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji 2020: Članstvo u NATO kao istorijski uspeh države
Foto: politicki.rs

Članstvo ne znači samo dobitak za obrambene, vojne i sigurnosne strukture i funkcioniranje države. NATO se na svojim brojnim odborima bavi i sa pitanjima, kao što su obrazovanje i pitanja ekologije, inovacija, znanstvenih istraživanja, privrednih subjekata, koji dobivajući NATO certifikat, mogu na različitim tenderima unutar alijanse dobivati poslove što prije nije bilo moguće.

Naravno sve je to zavisno od toga u kolikoj mjeri država pokazuje proaktivan pristup u tom prestižnom klubu država.

Centar „fake news“ u regiji

Burna politička scena u Sjevernoj Makedoniji nije posljedica samog političkog života, koji se intenzivno odvija u toj državi. U toj zemlji vodi se neprestano „hibridni rat“, koji je uglavnom usmjeren prema ključnoj političkoj ličnosti u toj zemlji Zoranu Zaevu (SDSM).

Obavještajne službe su registrirale i locirale najmanje 150 portala, koji redovno i svakodnevno fabriciraju „fake news“. Zbog toga ne iznenađuju svakodnevne afere, koje se kao na tekućoj traci produciraju u Sjevernoj Makedoniji.

Istraživanje je razotkrilo, da su četiri zasebne mreže Facebook stranica objavljivale sadržaj, koji je objavljen na deset makedonskih stranica. To se dovodi  u vezu sa Adinamic Media, kompanijom koja vodi web sajtove, koji podržavaju opozicionu stranku VMRO-DPMNE. Adinamic Media je povezana sa mađarskom javnom televizijskom mrežom Magyar Televizo (MTV), koja je naklonjena vodećoj Fidesz stranci premijera Viktora Orbána.

Analitičari smatraju, da će vlasti Sjeverne Makedonije trebati međunarodnu pomoć da reguliraju to područje, a istovremeno da ne ograniče slobodu govora i/ili da spriječe kršenje osnovnih građanskih prava i sloboda. Očekuje se, da će doći do produciranja novih afera u završnici izborne kampanje, koje neće imati utjecaj na konačne rezultate izbora, jer građanima je najvažniji mir i stabilnost te prosperitet njihove zemlje.

Rezultati izbora zavisit će od njihove regularnosti

Predstojeći parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji, koji se održavaju za vrijeme pandemije prouzrokovane Covid-19 predstavljaju veliki izazov za Državnu izbornu komisiju (DIK) i sve aktere, koji učestvuju na izborima, jer će rezultat izbora zavisiti od njihove regularnosti.

Analitičari smatraju, da je potrebno osigurati fer i poštene izbore uz snažnu prisutnost domaćih i stranih promatrača, a učesnici izbora moraju vodi korektnu izbornu kampanju u kojoj će izbjegavati blaćenje političkih rivala nego svoje aktivnosti usmjeriti ka političkim programima i njihovo predstavljanje građanima. Činjenica je, da makedonsko društvo sazrijeva i razvija međuetničku toleranciju što potvrđuju i podaci, da u posljednje tri godine nisu zabilježeni međuetnički incidenti, koji su nekada bili skoro svakodnevna pojava. To daje nadu u sveopći napredak, kojeg sasvim sigurno žele svi građani, a politički lideri svoje poslanstvo moraju podrediti interesima građana i države.

IFIMES Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji 2020: Članstvo u NATO kao istorijski uspeh države
Printscreen

Predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski u pismenoj izjavi pred početak kampanje je istakao: „Izborni proces i izbori moraju biti sprovedeni prema visokim standardima i kriterijima, imajući u obzir našu euroatlantsku perspektivu. Apeliram na sve učesnike izbornog procesa da doprinesu da ovi izbori budu fer, slobodni i demokratski“.

Analitičari smatraju, da su izbori su predstojeći parlamentarni izbori vrlo važni, jer će zemlja, nakon šest mjeseci, ponovo dobiti sa punim mandatom i u potpunosti funkcionirajući demokratske institucije, što sada nije imala zbog specifične, objektivne situacije. Novi sastav parlamenta i nova vlada odmah će započeti sa pripremama za početak pregovora s EU-om, što je najvažniji zadatak. Time će se dovršiti proces velikih promjena posljednjih godina. Članstvo u NATO-u je bio ključni korak u tom smjeru. Sjeverna Makedonija je uspješan i dokazani model demokratske transformacije zemlje u 21. stoljeću.

Ljubljana/Skopje, 30. juni/lipanj 2020

Fusnota:

[1] IFIMES – Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija, ima specijalni konzultativni status pri Ekonomsko-socijalnim vijećem ECOSOC/UN, New York, od 2018.godine.

IFIMES Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji 2020: Članstvo u NATO kao istorijski uspeh države

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare