Naučni savet EPS-a: Plan koji su izradili stranci “UGROŽAVA EKONOMSKU NEZAVISNOST ZEMLJE”.

Izvor:
NSPM, Foto: Ilustracija

Naučni savet EPS izneo je danas primedbe na predlog Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije (INEKP) do 2030. godine sa vizijom do 2050. godine i dostavio ga Ministarstvu rudarstva i energetike.

Printscreen
Primede i sugestije na nacrt teksta podržalo je 33 člana Naučnog saveta EPS i nije bilo glasova protiv, navodi se u dopisu koji potpisuju Slobodan Vukosavić, predsednik Akademijskog odbora za energetiku SANU i predsednik Naučnog saveta EPS, i Miodrag Mesarović iz Akademije inženjerskih nauka Srbije, član Naučnog saveta EPS-a.

Tekst dopisa koji je Naučni savet EPS uputio Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije prenosimo u celini. 

“ Poštovani,

Uvažavajući značaj blagovremenog i valjanog sprovođenja energetske tranzicije u Srbiji, svesni smo obaveze domaće struke da kvalifikovanim stavovima pomogne donosiocima strateških odluka i predupredi da se izbegnu rizici i dugoročne posledice do kojih mogu dovesti odluke bez stručnog utemeljenja.

Sa tim uverenjem i u najboljoj nameri, detaljno smo izučili Nacrt dokumenta INEKP-a koji su izradili strani konsultanti, i koji Vlada Srbije namerava da usvoji u vidu uredbe.

Dokumente smo proučili u svetlu prioritetnih ciljeva srpske energetike, među kojima su dekarbonizacija i dostizanje klimatske neutralnosti, zaštita životne sredine, sigurnost i dostupnost napajanja, uvećanje proizvodnje radi elektrifikacije transporta i digitalizacije, pitanja energetske nezavisnosti i zaštita ključnih postrojenja i preduzeća od prodaje, zaloga i drugih oblika promene vlasništva.

Primedbe i preporuke koje vam dostavljamo predstavljaju sažetak naučnih i stručnih analiza koje dajemo u prilozima 1-4. Naše analize ukazuju da načelna zalaganja INEKP za dekarbonizaciju nisu praćena ostvarivim koracima implementacije, da su rešenja koja INEKP predviđa radi dostizanja klimatske neutralnosti nepotkrepljena i bez čvrste finansijske osnove, da su implicitno uključene tehnologije čija bi primena dovela do novih, ozbiljnih i još neistraženih oblika ugrožavanja životne sredine, da bi neodgovarajuće procene i nedoslednosti u izboru zamenskih izvora dovele u pitanje sigurnost i dostupnost napajanja, da bi tehničke, finansijske i kadrovske posledice dovele u pitanje energetsku nezavisnost zemlje, te da bi posledice primene INEKP u sadašnjoj formi ubrzale proces promene vlasništva i oduzimanja ključnih postrojenja i preduzeća iz ruku građana Srbije.

Pročitajte još  Bankrotstva EPS-a i strateški problemi za Srbiju: Šta stoji iza pokušaja izdvajanja velikih hidroelektrana iz EPS-a

Tekst predloga INEKP sadrži brojne propuste i nedostatke. Postoje brojne numeričke greške u iskazu procenjenih troškova, kao i brojne nejasne i neprecizne formulacije koje onemogućuju implementaciju.

Podrobnije podatke i detalje dostavljamo u prilozima.

Radi razjašnjavanja, proučili smo obe verzije predloga INEKP-a, na srpskom i engleskom jeziku. Nameće se zaključak da je tekst izrađen najpre na engleskom jeziku, radi dostavljanja Sekretarijatu Energetske zajednice, te da je potom, za potrebe javne rasprave, izvršen njegov prevod na srpski koji je bez neophodne provere pušten u javnu raspravu.

Mišljenja smo da bi redosled koraka morao biti obrnut, usklađivanje predloga sa interesima građana Republike Srbije moralo bi prethoditi suočavanju sa stranim partnerima.

Nedorađenost i nepripremljenost ovog vrlo važnog dokumenta je još jedan razlog za njegovo povlačenje iz procedure, kako bi se izbegle značajne negativne posledice.

Za razliku od dosadašnjih energetskih tranzicija koje su se odvijale pod okriljem kompetentne i kvalifikovane domaće struke, tekuća tranzicija se sprovodi pod pritiskom domaćih i stranih faktora čiji se interesi u znatnoj meri razlikuju od interesa građana Republike Srbije. Stoga ona ne može biti u skladu za dugoročnim ciljevima razvoja energetike u Srbiji, već se radi o iznuđenom i po pravilu skupom i neodgovarajućem rešenju koje narušava načelo pravedne tranzicije. Zbog direktne veze odredaba INEKP-a i drugih dokumenata koje je Vlada već usvojila, kao i postojeće i buduće Strategije razvoja energetike, izučili smo i njegovu usaglašenost sa tim i drugim relevantnim dokumentima. Naš zajednički zaključak je da, slično kao i njegova verzija prikazana 2022. godine, nacrt INEKP-a ima ozbiljne i brojne nedostatke, zbog kojih ga treba povući iz procedure i ne treba ga usvajati bez suštinskih i korenitih izmena.

Tekst ovog dopisa sa prilozima dostavljen je članovima Naučnog saveta EPS-a.

Pročitajte još  Nataša Prišić u pismu Đukanoviću: U ovoj zemlji ima mnogo inteligentnih ljudi, mnogo više nego što ste i mogli da pretpostavite

Dopis i priloge podržalo je 33 člana Naučnog saveta i nije bilo glasova protiv“, navodi se u dopisu koji je Naučni savet EPS uputio Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije.

(Insajder)

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare