Rade Basta doveo Vučića u šah-mat poziciju

Izvor:
Dan, Foto: Ilustracija

Amerika i Brisel srpskog ministra vide kao novu nadu Srbije, odnosno nekog ko bi mogao da ruši Vučića, jer nije isto rušiti ga sa ulice i iz vladine fotelje

Da li će i koliko još dugo Rade Basta biti na čelu Ministarstva privrede? To pitanje se postavljalo mnogo puta s obzirom na to da je Basta u više navrata pokazao da ne voli da radi u timu, bar ne onom kojim rukovode Ana Brnabić i Aleksandar Vučić.

Kako podgorički “Dan” nezvanično saznaje, u političkim visokim krugovima se priča da bi srpski ministar uskoro mogao da krene u pravi politički obračun sa svojim neistomišljenicima i to u prvom redu sa, ni manje ni više, nego srpskim predsednikom.

Mnogi su se pitali zašto ministar privrede ne trpi posledice zbog javnog istupa koji se kosi sa stavom Vlade, te su ga tad okrarakterisali kao “probni balon” Aleksandra Vučića. Međutim, pozadina svega toga je potpuno drugačija.

Naime, srspki predsednik je stavljen u pat poziciju od strane ministra privrede, jer ako bi, pak, udario na njega automatski bi mu podigao politički rejting, što on svakako ne želi, posebno ne u ovom trenutku kada se blago rečeno događa ogroman bunt naroda nakon dva masakra u Srbiji, piše “Dan“.

U prilog tome podsetićemo na izjavu srpskog predsednika koji je tad potkačio Bastu čime je jasno pokazao priličan animozitet zbog toga što je tih dana srpski ministar bio goruća tema u svim medijima, kako u Srbiji, tako i šire.

– Dobro ti ide, Rade… A i namiguje čovek, kralj, ide mu sve. Postao zvezda, rekao je Vučić Basti koji je tad prisustvovao njegovom obraćanju javnosti, povodom dogovorenog aneksa sporazuma s Prištinom.

Vučić je komentarišući Bastu rekao “Ja nikada ne puštam probne balone”, a onda dodao: “Najsmešnije je to da je Rade Basta Vučićev čovek. Idite lečite se.”

Foto: Printscreen RTS

Naravno, Vučić se nije zaustavio samo na tim komentarima, pa je nastavio:

– Rade Basta voli da se uvedu sankcije ne jer se on razume, nego zato što voli da ga neki vole. Ali ne u narodu, nego ti za koje misli da su najmoćniji na svetu, ali nemam ništa protiv dok Ana Brnabić hoće da ga trpi, neka ga trpi, rekao je tad srpski predsednik.

S druge strane, povodom spekulacija da je njegov predlog “probni balon” Vlade i predsednika države Aleksandra Vučića, Basta je tad u šaljivom tonu nonšalantno odgovorio: “Šta je babi milo, to joj se i snilo”.

E sada se postavlja pitanje ko stoji iza Radeta Baste, da li je to zaista Aleksandar Vučić koji ga koristi, kako neki kažu, ili je ministar privrede igrač negoga drugog.

Kako “Dan” nezvanično saznaje iz diplomatskih krugova, Amerika i Brisel srpskog ministra vide kao novu nadu Srbije, odnosno nekog ko bi mogao da ruši Vučića, jer nije isto rušiti ga sa ulice i iz vladine fotelje. Time bi, upravo, srpski predsednik bio stavljen nakon pat pozicije, u mat poziciju, jer bi imao samo dve opcije.

Prva da “ukloni” Bastu sa mesta ministra i time da mu gratis podigne rejting, a druga je da ga “trpi” kako je to i sam već rekao. Svakako i jedna i druga opcija mu ne odgovaraju, jer ga politički ugrožavaju.

Od čestitke Hilu do Žiofrea

U prilog svemu ovome podsetićemo na čestitku koju je, pre godinu Rade Basta, kao direktor javno-komunalnog preduzeća Beogradske elektrane, uputio Kristoferu Hilu za imenovanje za ambasadora SAD u Beogradu.

Mnogi su tada ismejevali Bastu, čoveka čiji je posao bio da u peći bude dovoljno uglja, na ovako neobičnom diplomatskom potezu, ali Basta je očigledno znao šta radi. Nije prošlo mnogo Basta je postao ministar privrede.

Ministar privrede je pre nekoliko dana razgovao i sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom o evropskom putu Srbije i reformama u oblasti privrede, istakavši da je za napredak važno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

– Ekonomija je stub svakog društva i naša istrajnost na evropskom putu ogleda se u reformama koje sprovodimo. Upravo zbog toga je važno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU kako bismo nastavili napredak, istakao je tad Basta, a navodi se u saopštenju ministarstva.

A, da li se samo razovaralo o gore navedenom, i to će ostati pod velom tajne.

Tako se očekuje da zapadne sile stanu iza Baste, kao i da se može u narednom periodu desiti pravi tektonski potres, kako u Vladi, tako i na političkoj sceni Srbije.

Basta je svojim potezom skrenuo pažnju na sebe i od jednog gotovo nepoznatog političara sebe doveo da se priča o njemu i nagađa ko je taj ko je “stisnuo petlju” da iz ministarske fotelje udari na Vučića. Takođe, može se reći da je konfrontirajućim stavom jasno pokazao da se ne plaši da drugačije misli, kao i to da mu je svejedno hoće li ostati bez funkcije u Vladi.

I dok su svi pokušavali da odgonetnu otkud ministru privrede hrabrost da se javno konfrontira Vučiću, Rade Basta je otišao korak dalje, pa je rekao da ne isključuje mogućnost da formira novu političku organizaciju, kao i da će javnost biti blagovremeno obaveštena o tome.

– Ako se odlučim na taj korak, pokret će se zvati Evropski put Srbije i izaći ću na izbore na svim nivoima, rekao je tad Basta za list “Nova”.

Da li je “neposlušni” ministar već napravio koncept kako da krene sa novom kampanjom, kao i to da li će pokret Evropski put Srbije ugroziti Srpsku naprednu stranku ostaje da nagađamo.

Slučajno ili ne, novonastali pokret Evropa sad je napravio preokret na političkoj sceni Crne Gore i oborio Đukanovića i njegov režim, a šta će uraditi pokret Evropski put Srbije ostaje da se vidi.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare