Srbi imaju oko 50 odsto slovenskog porekla, ostatak genetika starobalkanskog naroda

Današnji Srbi imaju u proseku oko 50-60 odsto slovenskog porekla, a ostatak je genetika starobalkanskog stanovništva pomešanog sa doseljenicima iz Anadolije, iz urbanih centara poput Konstantinopolja i Efesa, pokazali su rezultati istraživanja porekla Srba i ostalih balkanskih naroda.

Ti rezultati, pod nazivom “Genomska istorija Balkana od rimske granice do slovenskih migracija”, objavljeni su juče u prestižnom svetskom časopisu “Cell”.

Koristeći najnovije genomske tehnologije i istražujući staru DNK na Balkanu, tim istraživača iz Srbije, Španije i SAD pokazao je kontinuitet gena današnjeg srpskog i starobalkanskog stanovništva još od bronzanog doba.

Istraživanje su inicirali istraživači Biološkog fakulteta u Beogradu: profesori Miodrag Grbić, Željko Tomanović, dopisni član SANU i profesor Dušan Keckarević, kao i istraživači Arheološkog instituta Ilija Mikić, Miomir Korać i Snežana Golubović sa saradnicima, a u saradnji sa Univerzitetom u Barseloni i Harvardom.

Uz analizu drevne DNK na više od 30 lokaliteta, istraživanje dake presek genetičkih promena populacije i migracija na Balkanu, kroz više od dva milenijuma.

Određena je DNK sekvenca više od 140 skeleta iz perioda od 1. do 10. veka iz Srbije, Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije, Albanije i Grčke.

Prvi put su sekvencirani i genomi modernog stanovništva.

Prema rečima profesora Miodraga Grbića potvrđeno je da je bilo masovnih slovenskih migracija u 6. i 7. veku koje su ostavile dubok genetički trag kod svoh naroda Balkana.

Oko 50-60 odsto slovenske genetike imaju i Hrvati, Rumuni i Bugari. Idući ka Grčkoj taj procenat opada na svega četiri do 20 odsto na grčkim ostrvima.

Profesor Dušan Keckarević različiti jezici, religija i kultura ukazuju na demografske i kulturne procese tokom milenijuma istorije, iako su genetički veoma bliski.

Dodaje da analiza današnjeg genoma pokazuje najveću genetičku bliskost Srba, Hrvata i Rumuna

1 1 glas
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare